2014. december 2., kedd

Adóbevallás

Annyira nincs miről írni, hogy gondoltam megosztom ezt a kedves személyre szabott kimutatást az adóhatóságtól, ami leginkább arról szól, hogy dollárra pontosan mire megy el a befizetett adóm, egy-két számot véletlenszerűen benne is hagytam, egyébként meg a színes sávokból lehet következtetni az arányokra (érdemes rákattintani, hogy nagyobb legyen). Szerintem ez érdekes, mert nem pont ilyen szintű átláthatósághoz vagyok szokva, tök szívesen megnézném ennek a magyar verzióját is (ha lenne). A NAV kedvéért még le is fordítottam a kategóriákat, hátha igazgatói szinten is olvassák a blogot. A fenti szürke rész pedig az államadósság alakulását mutatja felettébb szokatlan módon, mindössze három közérthető adattal, mindenféle módszertani mismásolás nélkül. Pedig aztán itt is növekszik rendesen, a kormány valahogy mégsem érzi úgy, hogy addig kell masszírozni a számokat amíg csökkenés nem jön ki. Vagy csak nem elég kreatívak ehhez.



Mondjuk ha már ennyire ráérek, akkor akár írhatok is egy-két általánosságot az itteni személyi jövedelem adózásról, nem? De. Nem tudok elképzelni kellemesebb témát. Nagyon nem fogok a részletekbe belemenni, mert sajnos itt sem fér rá egy söralátétre a mutatvány, igaz itt soha nem is ígértek ilyet. Igazából maga a bevallás nem is biztos, hogy jobb mint a magyar. Egy elég szutyok, nem túl felhasználóbarát programot kell használni, végigmenni több tucat menüponton, válaszolni minden kérdésre, több helyen megadni ugyanazokat a személyes adatokat, szóval el lehet szöszmötölni vele pár órát mire kidob egy számot. Aztán meg egy gombnyomással fel lehet tölteni, pár hét múlva meg jön a levél (most már ezzel a kimutatással), hogy rendben van-e. Az adóév itt június 30-ig tart, de csak október végéig kell megcsinálni a bevallást, mi pont akkor szoktuk, hogy minél később kelljen befizetni a hátralékot, ami az első évet leszámítva mindig volt.

Nagyjából el lehet mondani, hogy minden jövedelem beleszámít az adóalapba. Nincs például külön kamatadó vagy mindenféle nyereségadó, hanem az ezekből befolyt összegeket hozzá kell adni a bérjövedelemhez, aztán az így megnövelt adóalap után lehet adózni az alábbi sávok szerint (2015/16-os adóév):

0 – $18,200 közötti rész adómentes

$18,201 – $37,000 között részre 19%

$37,001 – $80,000 között részre 32.5%

$80,001 – $180,000 közötti részre 37%

$180,001 feletti részre 45% (de szeretnék ennyit adózni!)


+ 2% egészségügyi járulék
+ 1.5% pótlólagos egészségügyi járulék (kiváltható privát biztosítással)
+ 0.5-1% mindenféle katasztrófahelyzetek kezelésére (például áradások, hurrikán), ez csak ideiglenesen, általában egy évig.

Tehát ha valakinek már alapból van mondjuk 80,000 dollár bruttó fizetése, az például sajnos minden ezen felül kapott kamatot vagy egyéb jövedelmet le fog adózni 37%-kal. Ezt be lehet fizetni egy összegben az éves bevalláskor vagy negyedévente is, de tény, hogy nem valami megtakarításpárti a dolog, nekünk is jobban megéri ellentételezni a jelzáloghitelünket és nem kapni kamatot, mint külön számlán tartani a megtakarításainkat és leadózni a kamatot.

Jó viszont, hogy az adóalapba nem számít bele nyugdíjjárulék, azt ezen felül fizeti a cég és külön is adózik. Nincs tehát szuperbruttó és egyéb huncutságok, ezért viszont nem is nagyon lehet a magyar rendszerrel összehasonlítani, más ez a bruttó mint az a bruttó. Persze van kismillió tényező ami hol növeli, hol csökkenti az adóalapot. Ez utóbbira példa, hogy sokféle munkával kapcsolatos költséget, szakmai tagsági díjat vagy továbbképzést le lehet írni. Meg jótékonysági adományokat is, évi 10$-ig még számla nélkül is. És akkor még a családi adókedvezményekről nem is beszéltem (mert fogalmam sincs).

Szóval nagyjából azt lehet mondani, hogy az átlag ausztrál bruttó jövedelmének 25-30%-át viszi az állam, ez szerintem rendben van. Otthon volt hogy a bónuszom 54%-át leadóztam, igaz azóta egykulcsos adó lett, most talán kevesebb lenne. Hát nagyjából ennyit érdemes erről tudni, remélem nem volt túl száraz. Nem tartozik ide de muszáj leírnom, hogy az áfa 10%, kivéve az alapvető élelmiszereket. Azoknál nulla. Valamiért nem is téma az áfacsalás...

1 megjegyzés:

  1. Mi is kiegyeznénk ezekkel az adókkal, EHO-val ( ami nálunk 27%!!!!, nem 2%!) Az ellátás minőségéről nem is beszélve. Az egykulcsos adót jobb nem forcírozni, mert mellette mellette van 50-60 egyéb adó, ami összességében az Ausztrálnál sokkal többre jön ki. Nem is tudom, hogy Ausztráliában a 10% ÁFÁ-val hogy tud a kormány gazdálkodni!!!??? A 0% élelmiszer ÁFÁ-ról nem is beszélve! Biztosan nem lopnak, csalnak, hazudoznak és nem zsebre adják el a közös vagyont!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...