2018. május 13., vasárnap

Sztereotípiák


Mielőtt idejöttünk megmondom őszintén elég keveset tudtam Ausztráliáról. Persze tisztában voltam a nagyobb városokkal, őshonos állatokkal, meg hogy létezik az Operaház, de ez nem sok ahhoz képest, amit otthon egy átlagos műveltséggel rendelkező ember tud bármelyik európai országról. Ha utazunk valahogy tudjuk, hogy bár más világ, de nagyjából mire számítsunk Bécsben, Prágában, Londonban vagy mondjuk Rómában. Gondolom nagyon kevesen érzik ezt Ausztráliával kapcsolatban. A fenti alapismereteken kívül nekünk sem volt más kapaszkodó, mint néhány szájhagyomány útján terjedő mendemonda erről a szigetről, amit jobb híján sokan készpénznek vesznek és lelkesen terjesztenek, ha hat sör után véletlenül szóba kerül Ausztrália. Ilyen mélyenszántó bevezető után azt hiszem kezdjük is el mielőtt még rosszabb lesz, mai posztunkban a leggyakoribb Ausztráliával kapcsolatos sztereotípiákatkat próbáljuk most már bennfenntesként megerősíteni vagy megcáfolni jól.

"Amire gondolnak az emberek ha elmondom nekik, hogy Ausztráliában élek / Amilyen a valóságban"


1.    1. Ausztráliában meleg van és sivatag az egész

Nem egészen. Ausztrália hatalmas, majdnem akkora mint Európa. Ha ott nem egy éghajlat van, akkor itt sem lehet. A leírás maximum az északi részekre illik, de ott is csak nyugaton és középen száraz-félsivatagos vagy bokros szavannás, észak-keleten (Queensland) inkább trópusi, mondjuk mint Florida. Dél-nyugat Ausztrália szerintem olyan Kalifornia lehet, meleg száraz nyár, esős nem túl hideg tél (ez mondjuk lehet nem igaz Kaliforniára de mindegy). Feltételezem hogy Sydney vagy Melbourne környéke is csak egy kicsit hidegebb, mondjuk mediterrán. Aztán ott van Tasmánia, ami szinte Írország, hideg és sok eső. Szóval elég változatos a klíma, és szerintem nálunk a legjobb, 3-4 hónap eső 10-15 fokkal, aztán kellemes nyári idő az év nagy részében. Árnyoldala a 13-as UV, lehet kenni ötvenes faktorral.

2.    2. Tele van veszélyes állatokkal

"Nem minden állat akar megölni Ausztráliában"

Hát van egy pár, néha még a kenguru is neked ront ha nem tetszik a pofád. De mostanában a legnagyobb hírverést a cápák kapják, elég gyakori, hogy nagy fehér vagy tigriscápák megkóstolnak szörfösöket, néhányan bele is halnak. Pár hete volt két támadás szinte ugyanazon a helyen, ami azért nagy pech, mert ezek miatt lefújták a közelben tartandó nemzetközi szörfversenyt, ez meg kicsit hazavágta a turizmust arrafelé. Pár hónapja több száz úszót kellett kimenteni az itteni Balaton átúszásról (Rottnest Swim, laza 20km az óceánban egy szigetre, 4 óra a rekord) a cápák miatt. Közben a hozzáértők szerint akár háromszor annyi felnőtt cápa is lehet a parti vizekben mint azt eddig gondolták, de a hatóságok nincsenek meggyőzve, úgyhogy továbbra sem terveznek mészárlást.
Aztán vannak a pókok, megnőnek szép nagyra és sok van belőlük, de nem értünk hozzá, hogy melyik mennyire veszélyes, úgyhogy diszkrimináció nélkül repül a papucs ha meglátunk egyet.
Kígyóból sem szenvedünk hiányt, nincs hét, hogy valaki ne tenné fel a fészbukra, hogy milyen kígyót talált a kertben. Vagy éppen a ruhaszárítóban, vagy a gyerek uzsonnás dobozában, bemásznak ezek bárhova. Pár napja valaki megpróbált elkergetni egyet, sajnos belehalt a mutatványba.  
Krokodilok
Errefelé nem, de északon van bőven. Queenslandben vannak helyek ahol kiírják, hogy szép nagy krokók vannak a vízben és ha lehet ne gyere öt méternél közelebb a vízhez. Aztán mindig van egy-két hülye aki már nem szomjasan elmegy úszni egyet, de ki már nem jön.

Krokodilveszély tábla

Box medúza
Szintén Queenslandi lakos, elég kellemetlen a csípése.
Varjak
Hogy mik? Nem mondom hogy életveszélyesek, de ha szezonja van akkor szeretik megtámadni a fájukhoz túl közel sétálókat, zuhanórepülésben, fejre célozva. Sokszor piknikező kisgyerekekre csapnak le. Néha ki lehetne lőni párat szerintem.

3.    3. Nincs ausztrál konyha, mindenki hambit eszik
Nettó hülyeség. Persze szeretik a grillt (itt „barbie”) meg a gyorskajákat is, de ennél sokkal többféle konyha elérhető. Indiai, thai, vietnámi, maláj, indonéz, japán, libanoni, török, olasz, spanyol, francia, stb ételek egyáltalán nem mennek kuriózum számba, nemcsak a bevándorlók, hanem a társadalom minden rétege szereti és napi rendszerességgel fogyasztja őket, így tulajdonképpen az ausztrál konyha részei lettek. Sokan kísérleteznek otthon is ázsiai ízekkel, minden alapanyag adott. Ahogy mondjuk magyar kajákhoz is. Szeretik az egészségesebb, friss összetevőket, sok halat és tengeri herkentyűt esznek, hozzá mindenféle salátát. De tény, hogy a steak sültkrumplival sosem fog kimenni a divatból.

4.    4. Sör csak Fosters van, ami szar
Nem, igen. Amennyire tudom a Fosters egy közepesen szar export sör, én még ausztrál kezében vagy csapon nem láttam, boltban is csak egyszer, tudtommal nem kóstoltam még. A sörök semmivel sem rosszabbak mint otthon, viszont jóval több féle van, mert a közelmúlt kézműves forradalma azért itt nagyobb rést ütött a pajzson mint otthon, amire viszont a nagyobb gyártók is reagáltak, sokféle fasza sört dobva piacra. Ha bemész egy kocsmába 8-10 féle sör biztos van csapon 10-11$ /pint (kb 6 deci) áron, meg még pár tucat üveges. Egyébként az importok vannak a ranglétra legalján, ezek a legolcsóbbak, egy Becks, Stella, Heineken nem nagyon rúg labdába. Pedig vannak szarabb lagerek, de mégis drágábbak. Egy „rekesz” (24db 0.33-as üveg) olyan 45 dollár (9000 forint) környékén kezdődik, a menőbb kézművesekért 80-at is elkérnek. Sokan szeretik a gyenge (mid-strenght, low carb) söröket is, itt az új stadionban is csak olyat lehet kapni, nehogymá randalírozzon a nép, hát nekem vannak elveim, én hozzá nem nyúlok. Amit mostanában szeretek azok a pale ale típusú sörök, ezek testesebbek, komlósabbak és komolyabb ízviláguk van.

"Senki nem iszik ilyet Ausztráliában"

5.    5. Az ausztrál borok sehol nincsenek, és ezek a barbárok még dugót se használnak
Nem, igen. Az egész országban nem kevés borvidék van elszórva, melyek nagy részén igencsak professzionális termelés folyik. Ma már egy minőségi ausztrál bor abszolút versenyképes bármely európaival. Az ízvilág kicsit más a talaj miatt, az alkohol tartalom magasabb (13-15%), de a főbb szőlőfajták ugyanazok. Fehérben leginkább a Chardonnay és a Sauvignon Blanc játszik, vörösben talán a Shiraz a menő, de népszerű a Cabernet Savignon, a Merlot, a Malbec, a Pinot Noir is. Vannak olcsóbbak is, de szerintem a minőség valahol 15-20 dollár környékén kezdődik. A dugó hiányán először én is le voltam döbbenve, hogy hát még a drágább borokon is csavarós kupak van, aztán egy borász felvilágosított, hogy próbáltak ők régen dugózni, de importálni kellett és a minőség elég változatos volt, úgyhogy hagyták a fenébe.

6.    6. Mindenki laza mint a rigalánc
Hát ezzel nehéz vitatkozni. A legtöbben próbálják minimalizálni a munkát és maximalizálni a szórakozást, nem kapáljuk a kertet ha ki is lehet menni a parkba vagy a partra. Vagy szörfözés, kirándulás, utazás, mindenféle sport. Meg az egész ahogy élnek, csak pozitívan, nem politizálnak vagy problémáznak apróságokon, mindenki haver (mate), mindent el lehet intézni, a szomszéd valszeg nem jelent fel ha tíz centivel átlóg a fád. Vadidegenek megkérdezik milyen volt a napod, mit csinálsz hétvégén. Azért vannak akik túltolják a lazaságot. Őket látod mezitláb közlekedni, a gyerek tiszta mocsok, a házuk dzsuvás, szakadt autó, napi 3 meki, stb.

7.    7. Itt mindenki gazdag
Nem. Magyar viszonylatban esetleg. Itt is annak megy jól akinek van munkája. Főleg ha a családban kettőnek van munkája. Onnantól aránylag kényelmesen lehet törleszteni a jelzálogot, fenntartani két autót, felnevelni két gyereket, néha elmenni étterembe vagy nyaralni. Ez szerintem még átlagfizetésből is megoldható, kicsit jobb fizuból már lehet egy medencéd, jobb autód, hajód, meg még félre is tehetsz. Namost ennek ellenére egy friss kutatás szerint a társadalom felének semmilyen megtakarítása nincs, pedig ennek a rétegnek a fele egyébként megtehetné, de inkább csak költekezik. Nap mint nap látjuk, hogy az ausztráloknak fogalma sincsen hogyan lehet jó értelemben spórolni. Sokan hétről hétre élnek, nem látnak a nyomortól, de a két benzinzabáló terepjáró ott van a garázsban, vesznek egy nap többször is 5 dolláros kávét, ami otthon tizedannyiból meg lenne, hitelt vesznek fel esküvőre vagy nyaralásra, stb. Közben meglepő módon a nyugdíjasok egy része elég gazdag, ők kedvező adózási konstrukcióknak köszönhetően összeharácsoltak pár házat, ahonnan szépen folyik befelé a bérleti díj.

8.    8. Az Operaház szép
Szerintem meg felejthető, ha közel mész láthatod, hogy a teteje konkrétan bontott fürdőszobacsempéből van.

"Ha ezt látom.../ arra gondolok hogy így néz ki

Asszem ennyi lenne, nem jut más eszembe. Kommentbe lehet írni ha kihagytam valamit.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...