2013. december 8., vasárnap

Cairns, kapu a Nagy Korallzátonyhoz

Na ezt a „hangzatos” címet sem én találtam ki, csak próbáltam a város szlogenjét (Gateway to the Great Barrier Reef) normálisan lefordítani.

Cairns egy 150 ezres kisváros a Korall Tenger partján, és mivel itt viszonylag közel van a korallzátony a parthoz, nagyon sok egynapos kirándulás és többnapos búvárprogram is innen indul, mint például a mi három napos túránk. A part közelében van pár drágább hotel is, de a város mégis inkább a „hátizsákos”, fiatal turisták mekkája; nagyon gyakori látvány a mezítlábas fiatal egy pack sörrel a kezében.

A környék klímája trópusi, azaz nagyon enyhe és száraz a „tél”, és meleg, párás, esős a nyár, amikor nem ritka a ciklon sem (ez ugyanaz a természeti jelenség, mint amit Amerikában hurrikánnak hívnak). A tengerparttól kb. 20 km-re található az Atherton Tableland, ami egy hegyvidéki rész; ez egyrészt nem nyújt csúnya hátteret a városnak, másrészt pedig garantálja, hogy az összes eső ezen a keskeny tengerparti részen essen le; a hegyvidéken már egy egész más, meleg és száraz klíma fogadja az utazókat.


Aki strandolni jön Cairnsbe, az bizony csalódni fog, mivel a városnak nincs tengerparti strandja. A város ugyan a vízparton fekszik, viszont egy folyó torkolatánál, tehát a városnál nem szép kék a víz, hanem iszapos, szürke.

A tengerparti sétány dagálykor

Apálykor kb. 50 métert visszahúzódik a víz

Azért fürödni itt is lehet, mégpedig egy nagy felületű medencében közvetlenül a vízparton, melynek használata ingyenes. Megjegyezném, hogy rengeteg benne a gyerek, valamint az aboriginal, azaz őslakos is. Ez egyébként az egész környékre jellemző, számunkra furcsa volt a sok őslakos, mivel Perthben nagyon ritkán látni őket, leginkább hétvégén néhány kiszemelt parkban húsgrillezés közben.

Cairns Lagúna, medence közvetlenül a tengerparton

Cairns Lagúna

A város amúgy hangulatos, mediterrán jellegű – nekünk mindig tetszenek az ilyen helyek.



A kikötőben pedig megnézhetjük, hogy milyen járgányokat használnak a gazdag és még gazdagabb emberek a környék vizeinek bejárására.

Cairns kikötője

Ha a turista tengerpartozni szeretne, északra kell venni az irányt, az északi strandok (Northern Beaches) felé; ahogy haladunk északra, egyre szebbek a tengerpartok, egyre drágábbak a hotelek, és így egyre gazdagabbak a turisták is.

Megnéztük mi is Holloways Beach-et, mely 11 km-re található a városközponttól – fél órás volt a buszút. Ez az első igazi strand, már elég szép, de nem túl kiépített, egy lakóövezetben van, nincs a part tele hotelekkel.

Holloways Beach

Eljutottunk Palm Cove-ba is, mely 26 km-re van a központból, busszal pedig már egy óra. Itt már tényleg gyönyörű a tengerpart, és ennek megfelelően tömve van szállodákkal. Itt azért mi is eltöltenénk szívesen pár napot.

Palm Cove

Palm Cove, háttérben Double Island

Palm Cove partjainál található Double Island, azaz a dupla sziget. A monda szerint William és Kate itt töltötte nászútjának egy részét; szerintem sosem fogjuk megtudni, hogy tényleg voltak-e itt, vagy csak a helyiek szerették volna, ha ide is jönnek.

Még északabbra haladva Cairnstől, mintegy 70 km-re található Port Douglas városa (mely már nem Cairns-hez tartozik). Ez a még gazdagabbak nyaralóhelye, sok ismert személyiség is ellátogatott már ide, pl. Bill és Hillary Clinton is nyaraltak itt 1996-ban, amikor ugye Bill még elnök volt. Port Douglas-be sajnos nem jutottunk el, de reméljük ami késik, nem múlik...

Mivel a három napos búvárkodás eléggé leszívta az energiánkat, az utolsó napunkon már nem vállaltunk be sok programot a strandoláson és a sétáláson kívül. Kimaradt például a már említett hegyvidéki szakasz. Felvonón, vasúton, vagy akár busszal is el lehet jutni Kuranda nevű kisvárosba; volt főnököm volt itt idén húsvétkor, ők vasúttal mentek, állítólag gyönyörű volt. Mivel a tengerparton a fürdés sokszor veszélyes a krokodilok és a medúzák miatt (erről már írtunk a Trópusi Queensland című bejegyzésben), a helyiek szívesen látogatják a hegyekben kialakult kis tavacskákat. Jó lenne egyszer még ide is eljutni; kár, hogy nincs évente legalább két hónap szabadságunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...