2014. január 19., vasárnap

Ház projekt #2 - Építő(k) jelleggel

Letelt a múltkor beígért egy hónap, új év is van, asszem ideje folytatni a történetet. Mentségünkre szolgáljon, hogy voltunk síelni, aztán meg otthon is, 2014 eleje meg nem mindennapi szopatást hozott a munkában, illetve a laptop is nagyon meleg tud lenni 44 fokban. Nem mintha focizni jobban esett volna, esküszöm még délibábot is láttam gémeskúttal, előre sajnálom az Aranylábúakat ha véletlenül kijutnak Katarba. Ezen a ponton tíz perce gondolkodom, hogy kössek át az igazi témára, de reménytelen, úgyhogy csak bele a közepébe.


Az első rész tehát a telekről szólt nagyjából, most pedig nézzük mi lesz rajta. A hónap még mindig augusztus, már megvan a telek, de ki építsen rá? Van itt annyi cég mint a fene, ezrével épülnek a házak, egyiket sem ismerjük, de mindegyikről lehet olvasni jót is meg rosszat is, hogy döntsünk? Nézzük meg ki mit tud. Ez nem nehéz, itt minden építőnek van vagy 20 féle kész látványterve vagy akár telek-ház csomagja, ezeknek megvan az ára és telekmérettől függően lehet közölük választani. Nyilván olyan nincs hogy valakinek tetsszen az eredeti terv, úgyhogy minimálisan lehet rajta változtatni. Nekünk például az agyunkra ment, hogy minden tervben volt külön moziszoba, vagy számítógép sarok vagy dolgozószoba, vagy ez mind együtt, így meg már túl sokat kellett volna változtatni, hogy ezektől megszabaduljunk. Ezen kívül vannak teljesen felszerelt bemutatóházaik, ahova be lehet menni megnézni a portékát, ezeket amúgy pár év múlva rendesen eladják és építenek másikat új terv alapján. Ez jól hangzik, de félrevezető. Olyan mint egy tesztautó, telepakolják extrákkal, az meg nem nagy segítség ha neked csak az alapmodell kell. Nagyon impozáns házakat néztünk, tényleg minden szuper, de az eredeti tervhez képest árban már nagyon távol voltak. Azért az arányok miatt, vagy ötleteket szerezni mindenképpen érdemes elmenni ilyen házakba. Ezekben ott szokott lebzselni egy-két ügynök, aki aztán le is támad egyből, be nem áll a szája, már szedi elő a terveket, közben bármit mondasz egyetért, de mindezt nagyon kedvesen és profin adja elő, simán behálózzák az embert. Ezek egyébként annyit dolgoznak mint az állat, mi már az első házban lebeszéltünk egy találkozót valamelyik nap este 6-ra. Aztán ott voltunk 10-ig, de a csaj még akkor is pörgött. Fordított esetben én már elküldtem volna a kuncsaftot az anyjába haza.

Maga a találkozó már nem sikerült olyan fényesen, kicsit változott a történet azóta hogy a házban beszéltünk. Konkrétan az ár elkezdett feljebb menni. Pedig lelkesek voltunk, ez a legnagyobb építő cég a városban, gondoltuk az olcsóbbak között lesz. Hát marketingszöveg szintjén biztos, a csaj mindenféle statisztikákkal indított, hogy miért is ők a legjobbak, méretgazdasági szempontból minden logikusan is hangzott, csak az árakban ez annyira nem csapódott le. Folytatta azzal, hogy annyira nem fasza a telkünk, mert arrafelé olyan szar a talaj, hogy sajnos többe kerül a terület előkészítése (siteworks), ami kőkemény bullshit (kamuszöveg?), mert a telket speciel készen kapjuk és tudjuk, hogy teljesen más a talaj mint amit magyarázott. Az árról is tudtuk, hogy a piacinak kb. háromszorosa, úgyhogy itt nagyjából el is vesztettük az érdeklődést. Főleg, hogy még előállt különféle díjakkal amit szerinte fizetnünk kell majd mindenféle szakértőknek, mert a terület műemlék jellegű (például valami akusztikai vizsgálat), tömör marhaság volt ez is. Még semmi extrát nem választottunk, de már vagy 20%-kal emelkedett az ár, sejtettük, hogy ebből már nem lesz biznisz. Azért még megnéztük, hogy kívül-belül milyen anyagokból választhatnánk, hát ettől sem estünk hasra. Egy bemutatótermet kell elképzelni, ahol ki van pakolva az összes tégla, cserép, kilincs, csap, járólap, mittudomén. Természetesen az árban alapból mindenből a legócskább van benne, amit épeszű ember nem választ, magyarul szinte mindenből fizethettünk volna többet ha jobbat akarunk. De még így is be lettünk volna nagyon korlátozva, járólapból például volt egy tucat különböző szürke, azt kész.

Járólapválaszték: alap és feláras variációk, mást nem lehet választani

A narancssárga csillaggal jelöltek mind felárasak

Azóta már tudjuk, hogy a legnagyobbak így dolgoznak, tucatházakat építenek kész tervekből, minden fix, minimálisat lehet változtatni, a kedves vevő ne kérjen semmi különlegeset. Közben az építkezés minden fázisában más a kapcsolattartó, akinek természetesen fogalma sincs az előző fázisról, így nem is vállal felelősséget, a területre fél év alatt kétszer teheted be a lábad, hogy megnézd mit csinálnak és találkozhass az építésvezetővel, magyarul csak fizess azt bízz rájuk mindent. És közben fizess még párszor ha váratlan költségek merülnek fel. Hallottunk pár érdekes történetet, úgyhogy kösz nem.

Közben a főnököm ajánlotta az ismerősét (tipikus rokonom rokonának a volt szobatársa eset), aki szintén idetelepült maláj, aki az ő házát is csinálta nemrég, és nagyon meg van vele elégedve, nézzük meg. És tényleg, teljesen korrekt ház volt, egy év alatt még nem merült fel semmi gond, az ára sem volt vészes. Úgyhogy fel is vettük velük a kapcsolatot. Ez egy kisebb cég, de még így is vagy 30 házat építenek évente, és nem ma kezdték, tehát van azért tapasztalat. Nagy előnye, hogy azt valósítják meg amit akarsz, mi konkrétan vittünk egy alaprajz vázlatot, hogy na akkor ezt lesztek szívesek megtervezni úgy hogy elférjen a telken és szabványos is legyen, ja meg mondjatok egy árat. Úgy két hétig a terveket pontosítgattuk, visszaküldtünk vagy 10 verziót, mert a tervezőjük az istennek nem akart megérteni egy-két okosságot, meg persze új ötletek is felmerültek közben. Végül az egyik verzióra rá lehetett mondani, hogy igen, ezt kiszámolták és mondtak egy olyan összeget amitől dobtunk egy hátast. Na akkor egy lépést hátra, nézzük mi nem kell. Ekkor változott az agyagcserép betoncserépre, a ház pár négyzetméterrel kisebb lett, kicsit átrajzolva a beltér máris kevesebb fal meg ajtó, meg nem kell minden ablaknak nyílnia sem. Sok ilyen apróságból elég szép árcsökkenést sikerült elérni, úgyhogy jöhettek a végleges tervek, aztán meg a szerződéskötés. Persze közben kismillió email, telefon, sokszor le is ültünk velük tisztázni a dolgokat, de ez tulajdonképpen jó, tetszik, hogy mindig elérhetőek és az is, hogy egy emberrel állunk kapcsolatban a végéig, aki ismeri az egész történetet. Nem mondom azért ők is néha kicsit linkek, néha elfelejtődnek dolgok, de akkor legalább szólhatunk közvetlenül, nem a diszpécsernek kell elmagyarázni először, hogy mit akarunk.

Az ablakok egyébként megérnek egy külön bekezdést, ebből volt ugyanis a legnagyobb bonyodalom, tulajdonképpen még mindig az. Itt minden ablak ócska. Ez tény, nem érdemes vele vitatkozni. A háztartások 99%-ban kétféle ablaktípus létezik, a kifelé nyíló, alulról bukó kurblis-láncos csoda (awning window), illetve a tolóablak (sliding window). Ha nem láttatok még ilyeneket nembaj, azelőtt én se, a linkeken meg lehet nézni. Ezekben a közös, hogy nem záródnak rendesen, nyáron a meleg, télen a hideg jön be akadálytalanul, ezen mondjuk az sem segít, hogy szigorúan monoton egyrétegű az összes, de az legalább vékony (talán 4mm-es általában). Elég szutyok minőség, na. Ami viszont nincs az a normális kétrétegű, befelé nyíló, ne adj isten buktatható ablak. Konkrétan senki el se tudta képzelni milyen az a befelé nyíló ablak, néztek rám hülyén mint egyszeri miniszterelnök az Aranylabdára. Amikor Berni a már említett ügynöktől megkérdezte, hogy ha ráfizetünk, lehet-e esetleg műanyag ablakot választani, a csaj azt hitte, hogy az üveg helyén van a műanyag. Szerencsére azért van már néhány cég ami ilyenekkel foglalkozik, úgyhogy legalább meg tudtuk mutatni az építőknek, hogy mit is akarunk és kiktől kérjenek ajánlatot. Mi is megnéztük élőben, úgy néz ki fasza világszínvonalú ablakaink lesznek, mondjuk háromszor annyiért sajnos.

Úgy látom ez így hosszú lesz, majd innen folytatjuk, még annyi minden van pedig el se kezdtünk még építkezni. Végezetül két kép, így nézett ki a telek meg az utca pár napja:


12 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Érdekes olvasmány, az ember nem is gondolná itthon, hogy mekkora tortúra normális ablakot szerezni, amit nálunk egy egyszerűbb asztalos is simán megcsinál. :-)
    Tényleg homokkal töltik föl a területet??? Ha jól látom alatta van azért valami talaj, na de homok??
    Hogyan lesz füvetek?
    Dezső

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet nem is fű lesz, hanem bevetem krumplival. Vagy bármivel ami megél a homokban. Másnak is sikerült már, majd megoldjuk valahogy, ennek még annyira nem jártunk utána.

      Törlés
  2. Gyula a tó mellett2014. január 22. 17:51

    Jó napot,
    Tényleg érdekes.Még valami.Írtátok ,hogy voltatok Magyaro.-on. a repülőút érdekelne oda és vissza , nagyon érdekelnek a repülőutak,repülés,átszállások,utazás közbeni élmények stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem egy nagy élmény ennyit repülni, én leszek az első aki tesztalanynak jelentkezik ha végre feltalálják a teleportálást. De most hogy mondod végülis erről lehetne írni akár egy cikket is. Asszem fogok is, addig türelem.

      Törlés
  3. Gyula a tó mellett2014. január 22. 19:39

    Már csak azért is mert ugye nem mindenkinek természetes a fél világot átszelő repülőűt, van aki csak a szomszéd faluba tud eljutni néha biciklivel.Így hát legalább olvasni jó ezekről az utakról

    VálaszTörlés
  4. Gyula a tó mellett2014. január 23. 18:03

    Jó napot.Még valami , ez a ház projekt tényleg egy nagy vállalkozás és jó lenne végigkisérni az építés folyamatát, természetesen képekel, hogy hogyan alakul végül is és hogy készül el illetve majd a kész épület és annak külső , belső kialakítása az udvar,kert, füves rész rendezése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát majd igyekszünk, biztos lesz még pár cikk a témában. De még el se kezdtük.

      Törlés
  5. Sziasztok!
    Nagyon jó ez a blog amit csináltatok! Nagy élvezettel olvasom azt, hogy milyen az élet Perth-ben és hogyan alakul az ottani sorsotok. A fotók, amiket megosztottatok velünk csodaszépek! Azt hiszem, hogy egy kicsit irigykedem is! ( nem kicsit :D )Nem írtatok a költségekről ................... mármint forintálisan vagy dollárban. Ha nem titok azt szeretném kérdezni Tőletek, hogy egy hasonló helyen mint ahol elkezditek az építkezést és egy kb. akkora telek mennyibe kerül? (csak úgy hozzávetőlegesen) Milyenek az építőanyag árak és hogy céggel kell-e minden áron építtetni a házat vagy mint Magyarországon is csinálták régen vidéken, hogy saját kezűleg építették az emberek otthonaikat?
    Tudom, sokat kérdeztem de engem ezek a dolgok is nagyon érdekelnek! :)
    Minden jót kívánok Nektek a továbbiakban!

    Üdv: Molnár Péter (Magyarország) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Örülünk hogy tetszik a blog. Hát nézd itt minden 3-4x olyan drága mint otthon, ez alól az ingatlanárak vagy az építkezés költségei sem kivétel. Pontos árat nem fogok mondani, de ha azt mondom, hogy ennyiből otthon 3-4 nem gyenge házat lehetne építeni/venni akkor talán el tudod képzelni, hogy nagyságrendileg mennyi az annyi. És több mint a fele az árnak csak a telek. De még mi sem tudjuk pontosan hol lesz a vége, mindig vannak új fejlemények, az ár meg megy föl mint a rakéta, esküszöm mintha metrót építenék. Fogalmam sincs építkeznek-e saját kezűleg, gyanítom hogy nem nagyon. Például nem tudom ilyenre hogy lehetne kapni hitelt, a bankok itt nagyon megnézik, hogy mire adnak, azzal odaállni, hogy majd én a haverokkal nekiállunk falazni meló után meg hétvégén, hát nem tűnik valami meggyőzőnek. De erről majd írok legközelebb.

      Törlés
    2. Szia Attila!
      Nagyon köszönöm a válaszod és azt is, hogy ennyire gyorsan reagáltál!
      Na igen, azt gondoltam, hogy az árak nem egészen olyanok mint itthon, de valószinűleg a bérek is azokhoz az árakhoz vannak valamelyest igazítva. Én Magyarország északi részén élek Nógrád megyében. Itt elég siralmas a helyzet (gondolhatod) Bár azt hiszem, hogy Ti sem viccből mentetek arra a csodás helyre! Azt gondolom a bogból ítélve, hogy Nektek bejött a dolog! Igazség szerint ......végül nem is tudom, hogy miért, de engem már gyerek koromba is nagyon vonzott Ausztália! Konkrétan nem tudtam, hogy hová is mennék, csak valahol azon a kontinensen legyek! Perth-ről nagyon sokáig nem is tudtam, hogy létezik, csak amikor nézegettem az éghajlatot, akkor akadtam rá. A leírások és fotók alapján azt gondolom, hogy egy igazán élhető hely lehet. Aki nem lusta, hanem becsülettel dolgozik, valószinű, hogy elismerik mind bérrel, mind pedig megbecsüléssel! Na ezt nem tudom, csak így képzelem el. Azt hiszem, ha tehetném, szedném a sátorfámat és mennék oda, Perth-be! (remélem, hogy tehetem majd! -egyszer :) ) Minden esetre nagyon jó érzés, hogy legalább olvashatok Perth-ről és első kézből!!! -Tőletek! Arról, hogy hogyan boldogultok ott a messzeségben!
      Olvastam, hogy a nyár nagyon meleg! 44 fok körül is van a hőmérséklet. Lehet azt bírni európai embernek? - vagy azért az óceán sokkal elviselhetőbbé teszi a nyarat? Biztosan e miatt más az emberek hőérzete is!
      Mégegyszer köszönöm a válaszod és innen szorítok Nektek, hogy jól menjenek a dolgok!

      Üdv: Péter

      Törlés
  6. Sziasztok!

    Nagyon tetszik a blogotok, régóta olvaslak benneteket, nagyon sok hasznos információt találtam itt.
    Kérdésem lenne, hogy tartjátok-e a kapcsolatot a perth-i magyarokkal? Vajon mennyien vannak?
    Ja, pár hét múlva eggyel többen, mert én is erősíteni fogom a kinti magyarok táborát. Ráadásul kb. 10 percnyire leszek az új telketektől :D
    Tehát ha van ilyen összejövetel, count me in!

    További sok sikert!
    Üdv,
    BB

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali. mostanában nem sok időnk volt a bloggal foglalkozni, de örülünk hogy tetszik. Nem tudom hány magyar van itt, néhány százra taksálom. egy részük már évtizedek óta itt van, a gyerekeik már nem is biztos hogy beszélnek magyarul, mások meg hozzánk hasonlóan az elmúlt években jöttek. Van egy Magyar Ház ahol szerveznek programokat, ápolják a hagyományokat, ami dicséretes, de megmondom őszintén nekünk kicsit öreges, úgyhogy nem sűrűn járunk oda. Kezdetnek mondjuk nem rossz, megismertünk ott pár embert. Az újak közül ismerünk párat de túl gyakran velük se járunk össze, ez gondolom a mi hibánk is, így hozta az élet.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...