2016. március 15., kedd

Rezsi

Megint elrepült több mint egy hónap, de hát nagyon nincs miről írni, túl sok minden nem történik mostanában. Állásom még mindig nincs (bár legalább voltak interjúk), Berninek van, a baba meg huncutkodik. Sajnos nem is utaztunk sehova sem, ami valamilyen szinten szomorú, az a sok elpazarolt hosszú hétvége (már húsvétot is beleértve)... A lényeg, hogy ez egy elég izzadtságszagú posztnak ígérkezik, csak hogy legyen valami ebben a hónapban is. Talán emlékeztek, hogy tavaly februárban költöztünk be a rezidenciába, tehát több mint egy éve, úgyhogy már beérkeztek az éves (helyenként sokkoló) rezsiadatok a szerkesztőségbe, és én ezt most megosztom veletek, hurrá. Nem kell fintorogni, hátha valakit érdekel...

Még mielőtt belevágnék csak annyit, hogy nem célom semmit összehasonlítani a magyar valósággal, ez egy más világ, minden drágább, illetve otthon sosem volt házam, fogalmam sincs mennyi a gáz vagy a tüzifa. És itt nem volt rezsicsökkentés, hoppá. Növekedés, az igen.

Tavalyig ugye albérletben laktunk, ahol persze kellett valamennyi rezsit fizetni, konkrétan áramot meg internetet, gázunk nem volt, a víz és a közös költség meg benne volt a lakbérben. Úgyhogy elég egyszerű volt a helyzet. Aztán beköltöztünk és néztünk nagyokat, mint ellenzéki politikus a közügyek iránt érdeklődő kopaszokra, mikor elkezdtek özönleni a számlák, rajtuk elég tudományos összegekkel. Némelyikre egyáltalán nem voltunk felkészülve, nem nagyon néztünk utána korábban, hogy mibe kerül fenntartani egy házat. Ilyen volt például a horribilis vízdíj vagy amit az önkormányzatnak fizettünk, de ezekről majd részletesen lejjebb. Mivel szeretem ha minden strukturált és logikus, most az lesz, hogy rátokborítom ezt kis táblázatot az adatokkal, aztán soronként elmesélem, hogy mi micsoda. Kivételesen lent mindent átszámolok forintra is, 210-es árfolyamon.



Kezdjük a legegyszerűbbel, az internetnek van egy fix havidíja (65$=13,650 Ft) azt kész. Ez itt az olcsóbbak között van az 50 megabites csomagok között, talán azért mert egy kis melbourne-i céggel szerződtünk. Mondjuk nem vagyok teljesen elégedett, vannak néha kimaradások, de gondolom (remélem) másoknál is.

A kábeltévé (ami mondjuk parabolán jön, de mindegy) hasonló, most emelték havi 51 dollárra (10,710 Ft), viszont itt volt egy komoly bekötési költség az elején (150$ = 31,500 Ft), emlékszem otthon a UPC anno mindent ingyen adott, csak mondom. Ebben van vagy ötven csatorna, bár csak a sport miatt van az egész, a normál országos csatornák sima antennával ingyen is foghatók, ebből a szempontból már ez is luxus. De elő lehet fizetni más tematikus csomagokra vagy HD csatornákra ennek a többszöröséért, úgyhogy még olcsón megússzuk ezt is.

A gázra havi 37$ (7,770 Ft) átalányt fizetünk és ez pont elég is, ha túl sok vagy kevés akkor negyedévente korrigálnak, nem év végén derül ki, hogy lógunk párszázezer forinttal. Szerintem ez nem sok, látszik hogy azért gáza van az országnak bőven. Igaz azért is alacsony, mert rettentő sokat nem főzünk, azon kívül meg csak a bojler megy gázzal. Ehhez képest még akár soknak is tűnhet az évi 215 köbméter fogyasztás, bár mittudomén.

Az áram már kicsit komplikáltabb eset, már annyiból hogy nyilván nem fix és nincs átalány se. Két havonta küldik a számlát, melynek van egy napi alapdíj (43 cent = 90 Ft) és egy fogyasztás alapú része. Ha a napidíjat is ráosztjuk a fogyasztásra, akkor olyan 30 centbe (63 Ft) kerül egy kilowatt, amiből mostanában átlagosan 13-at használunk egy nap (melegebb napokon 20 körül), a lényeg hogy havi átlag 114$-ra (23,940 Ft) jön ki, egész évben meg 1,366$-ra (286,860 Ft), ami a harmadik legtöbb. Nyáron kicsit magasabb a fogyasztás a légkondi miatt, fűteni (szintén a légkondival) szerencsére ritkán kell. Namost ez a ház négyszer akkora mint az előző albérletünk, és itt használjuk is a légkondit, mégis nagyjából ugyanannyit fizetnénk az áramra mint a lakásban, ha nem lenne a dzsaku, ami megdobja egy havi 30 dollárral a számlát. Mindenesetre erősen gondolkodunk, hogy jól nézne ki a tetőn egy tucat napkollektor, azzal elvileg a felére lehetne lenyomni a költségeket. Csak elég komoly beruházás lenne, olyan 5-6 év megtérüléssel. Ha megcsináljuk, arról biztosan lesz majd egy poszt.

A maradék kettőnél nagyon szoros a verseny, mármint hogy melyiket rühellem jobban. Noha összegét tekintve az önkormányzatnak fizetendő sarc a legmagasabb, nálam mégis csak szoros második a vízdíj mögött, mert ennek legalább egy része fair. Egyébként ez az amivel egyáltalán nem számoltunk korábban, pláne nem ennyivel. Az a 2,402$ akárhogy is nézem félmillió forint, még itteni viszonylatban is egészen brutális, sokan egy hónapban nem keresnek annyit. Három részből áll: szemétszállítás (498$ = 104,580 Ft), tűzoltóság és katasztrófavédelem (301$ = 63,210 Ft) és konkrétan a települési adó (1,604$ = 336,840 Ft). Az első kettő még elmegy, a tűzoltóktól például nem sajnálom, de az adónál azért kinyílik a bicska, főleg ha belegondolok hogyan számolják.

Hát konkrétan megállapítják, hogyha kiadnám a házat, akkor abból mennyi bevételem lenne egy évben, majd veszik ennek a 6.56%-át, és annyi lesz az adó. Mindezt hasraütésre, anélkül, hogy bárki megnézte volna a házat legalább kívülről, arról meg végképp fogalmuk sincs mivel van berendezve. Gondolom vesznek egy átlag lakbért a környékről, talán korrigálják a négyzetméterrel vagy a szobák számával, azt jó lesz az úgy, mindegy hogy milyen viszonyban van a valósággal. A miénket szerintük heti 470 dollárért lehetne kiadni, ami hát mittudomén, jelenleg kicsit soknak tűnik, bár mondjuk 3 éve meg kevés lett volna. Nekem megérne többet is, de én tudom mi van belül, meg elfogult is vagyok, de hogy valami csinovnyik az íróasztala mögül ezt csak úgy látatlanban megállapítja az azért kicsit erős. Lehet, hogy véletlenül beletrafáltak, de a módszer akkor is érdekes. Az adó meg így is úgy is rengeteg, mondjuk tudom mekkora apparátussal dolgozik az önkormányzat (voltam ott is interjúzni), azt a vízfejet valamiből fenn kell tartani. Állítom, hogy itt egy kerületnek többen dolgoznak mint otthon bármelyik önkormányzatnak, beleértve a fővárosit is.

Végezetül jöjjön személyes kedvencem, a víz és csatornadíjnak nevezett intézményes lenyúlás. 1,624 dollár (341,000 Ft). Vízért. Meg csatornáért. Válogatott káromkodások jutnak eszembe. A Szaharában nem fizetnek érte ennyit. Sebaj, majd spórolunk a vízzel és jobb lesz. Dehogy! Ennek a 60%-a szervízdíj, azaz akkor is kifizetem ha egy cseppet sem használok. De azért megy a kampány, hogy hány percet fürödjünk, ne locsoljunk, meg csak akkor mossunk ha tele a mosógép, mert alig van a tározókban és mindenkinek takarékoskodni kell. Biztos így akartok ösztönözni, vazze? Az kéne motiváljon, hogy tulajdonképpen tökmindegy mennyit fogyasztok, úgyis sokat fizetek? Közben meg az állam évi félmilliárd osztalékot vesz fel a vízműtől, így ez konkrétan egy bújtatott adó, ráadásul könnyen tervezhető is, csak tudni kell hány háztartás van és megszorozni a fix díjjal. Kényelmes megoldás, egyben megúszhatatlan sarc, a sok hülye meg nyugodtan spóroljon ezerrel ha akar, az a pár dollár ami sikerülhet már mindegy. Nem mondom, hogy sokkal boldogabb lennék, ha csak a fogyasztásom függvényében fizetnék ugyanennyit, vízért ez így is úgy is rohadt sok pénz, de akkor is valahol az lenne a normális. Ekkor lenne 5$ (1,050 Ft) egy köbméter, és egyből tudnám, hogy mondjuk 15-öt spórolok ha eggyel kevesebbet öntözök egy héten, és ezen valszeg elgondolkodnék. Most tudok spórolni hatot, kilencet mindenképpen kifizetek, ennyiért viszont nem érdekel az egész, úgyhogy hadd szóljon, azt mocsarat csinálok az udvarból.

A fentieket összeadva az jön ki, hogy kb 7,360 dollár ment el rezsire az első évben. Ebben van párszáz dollár egyszeri költség, de az nem oszt nem szoroz, majd az idei áremelés kiüti, biztos hogy nem fogunk kevesebbet fizetni. Ez tehát több mint másfél milla. Rezsire. Úgy, hogy minden kategóriában az átlag alatt vagyunk. Most már tudjátok, hogy ha itt házvásárláson gondolkoztok, akkor valami ilyesmire számíthattok. Szívesen.

7 megjegyzés:

  1. Nem a húsz fillér miatt, de számomra az ozi 5$ köbméterenként nem egy horror! Pécsett majd 800 Ft a víz köbmétere a csatorna díjjal együtt! Az akkor 4$!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha így nézzük akkor hasonló az árfekvés, de nem biztos, hogy összehasonlítható, mert függ a mennyiségtől és a fix díj arányától. Abból a 800-ból mennyi a fix díj? Ha 500 körül van, és a mennyiség 300 köbméter felett akkor nagyjából almát az almához az összehasonlítás, egyébként meg nem, mert nekem az 5$ csak ezen a fogyasztási szinten annyi, ha kevesebbet használok akkor magasabb, ha többet akkor alacsonyabb. Ha viszont a 800Ft nagyobb része fogyasztásfüggő, akkor te elméletben ösztönözve vagy arra, hogy odafigyeljél a fogyasztásra. Én nem vagyok, minél kevesebbet használok annál nagyobb a fajlagos költségem. Ha 332 m3 helyett mondjuk csak 100-at használtam volna, akkor nem 5$, hanem 11.6$ lenne az elméleti egységnyi költségem, mert attól még a fix díj ugyanaz lenne, viszont már 83%-ot képviselne az árban. Tehát lenne 2400Ft köbmétere, és akkor lehet, hogy most arról beszélnénk, hogy Pécsett milyen olcsó.

      Törlés
  2. Érdekes - és olvasmányos - a poszt. Remek írás, gratula érte. Egyetlen adat hiányzik, az elérhető jövedelem !!!!
    Összehasonlítás képpen mi hatan lakunk egy megyeszékhelyi városban, hat szobás, kb. 200 négyzetméteres házban. A rezsink hasoló a posztban megaadottakhoz. Itt nincs burtális önkormányzati lenyúlás,de van fűtés !
    Itthon az áram ára kw/ óránként jelenleg kb. 40 Ft ! A gáz köbmétere 110 Ft. A víz és csatorna díj 480 Ft .
    Nem olvastam még minden posztot, ha még nem volt javasolom később a bolti árakról - élelmiszer, benzin, bútor, ruha, autók stb. - írni.
    Meg a munkalehetőségekről - képzettség,nyelvtudás, és főleg az elérhető jövedelmekről és az azokat terhelő állami lenyúlásról.
    Na, több " feladatot " nem adnék.!!!!!!
    Örülök,hogy megtaláltam az oldalt, nagyon szivesen olvastam, sőt, már biztosn,hogy minden témát el fogok olvasni.
    Jó egészséget és sok sikert !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól függ mit értesz elérhető jövedelmen, nyilván határ a csillagos ég. Ha az átlagjövedelemre gondoltál, akkor az a statisztikák szerint bruttó 78000$. Ez csak a fizetés. Mondjuk én kicsit soknak érzem, szerintem a többség, tehát az átlagos középfokú végzettséggel rendelkező dolgozó valahol bruttó 50-60 között kap (plusz nyugdíjjárulék, de ebbe most ne menjünk bele). Az szja sávos, első 18200$ adómentes, utána 37000-ig 19%, aztán 80000-ig 32.5%, utána 180000-ig 37%, afelett 47%. Erre még jön az egészségbiztosítás, ami még 2%, és ennyi. Bizonyos családi és egyéb adókedvezmények még bejátszhatnak, de ha azokat figyelmen kívül hagyjuk, akkor bruttó 60000$ az nettó 47753$, havi kb 4000$. Ebből azért el lehet karistolni, bár egy családnak talán kicsit szűkös. Az árakról még lehet hogy lesz szó a blogon...

      Törlés
  3. Kérlek Attila adj egy email címet, privátban szeretnélek megkeresni. Mi is készülünk kitelepülni. Nem átlagos kérdéseket intéznék hozzád. Megvan a bevándorlási ügynökünk, minden sínen van, csak egy apró bibi van, arról érdeklődnék. Köszönöm, Zsolt

    VálaszTörlés
  4. Szia! Írnátok rám? Lenne pár kérdésem.
    Üdvözlettel:
    Oszlányi Ákos
    0036706302019
    skype: oszlanyiakos
    oszlanyiakos@gmail.com
    https://m.facebook.com/#!/oszlanyi.akos?ref=bookmark

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...