2011. július 17., vasárnap

Carbon tax

Sokat gondolkoztam írjak-e erről, mert rengeteg okos ember meg hülye politikus vitatkozik itt rajta évek óta, és tíz éven belül el sem lehet dönteni kinek lesz igaza. Nem vagyok a téma nagy szakértője sem, simán lehet hogy félreértek valamit vagy átsiklok felette. De mivel mindig is felületes ember voltam, hát gondoltam miért ne, legfeljebb hülyeséget fogok írni. Meg leginkább azért, mert felmegy a vérnyomásom ha belegondolok abba a demagóg nemtörődömségbe, ahogy az ausztrálok gondolkodnak erről a témáról és a világban betöltött szerepükről.

Na de miről is van szó. Egy hete a miniszterelnök asszony (nevezzük Julia-nak) bejelentette, hogy végülis bevezetik a szén-dioxid adót (carbon tax), ami már évek óta a legfontosabb téma a közéletben. A lényege annyi, hogy tonnánként 23$ adót vetnek ki az 500 legnagyobb szén-dioxid kibocsátó cégre, amelyek persze ezt továbbhárítják a fogyasztókra, ez gerjeszti az inflációt és a szegény ozziknak drágább lesz a megélhetés. Ettől majd mindenki visszafogja a fogyasztását és elkezd környezetbarát cuccokat vásárolni, meg közben az ipar is spontán környezetbarát beruházásokba kezd, így meg csökken a kibocsátás. Persze 50 éves távlatban, nehogy éljen még valaki akin számon lehet majd kérni. Ezt a fantasztikus gondolatmenetet lehet látni ezen az ábrán, merthogy a kormányzati marketinggépezet azért jól működik, angolosok előnyben (klikk a képre és talán nagyobb lesz):


Még néhány adat, aztán rátérünk arra miért marhaság az egész. A lényeg tehát, hogy a gonosz multik árakat fognak emelni, és végül a lakosság fizeti meg ezt az adót. Ezt senki sem tagadja, ki is számolták, hogy az átlag háztartásnak heti kemény 10 dollárral kerül majd többe a megélhetés (élelmiszerek, energia, stb.), sőt kiszámolták a várható áremelkedést pár alapvető élelmiszernél esetében:


Ugye 1 cent az 2 forint, látható micsoda terhet kaptak a nyakukba szegény ausztrálok, még az is megeshet, hogy a kenyér 4 forinttal drágább lesz. A 10 dollár meg akkora összeg, hogy egy ebéd vagy egy korsó sör talán kijön belőle, az átlagember itt 20-25 percet dolgozik érte. Ez a 2,000 Ft otthon biztos számítana, de higgyétek el, itt ez semmi. És ezen vannak felháborodva a világ egyik leggazdagabb országában, ahol 30%-ot sem adóznak (TB-vel, nyugdíjjal), kétféle ÁFA kulcs van (10% vagy 0), 5% a munkanélküliség és jelenleg 270Ft a benzin. Bele se merek gondolni micsoda öngyilkossági hullám söpörne itt végig egy Bokros csomagtól vagy 5% áfaemeléstől. Ja, majdnem elfelejtettem, hogy a háztartások 90% részleges vagy teljes kompenzációt fog kapni (még nem tudni hogyan), magyarul visszakap mondjuk 6-7 dollárt abból a 10-ből. Merthogy elvileg nem pénzt beszedni a cél, hanem visszafogni a szennyezést.

Szerintem itt meg is bukott az egész terv. Fel nem tudom fogni mitől fogyasztanának kevesebbet, ha szinte semmivel sem fog többe kerülni a jelenlegi életszínvonaluk. Ehhez még az eredeti 10 dollár is kevés lenne, azt se nagyon éreznék meg, de úgy hogy még azt is visszakapják? És akkor jön az itteni ellenzék habzó szájjal (nevezzük Tony-nak), hogy azonnal vonják vissza, a kormány meg mondjon le, mert micsoda egy teher ez a kisembereknek, meg hányezer munkahely fog megszűnni (szerintem semennyi). Az, hogy esetleg ezt meg is lehet spórolni fel sem merül, fél doboz cigi hetente, micsoda áldozat. Meg különben is, sehol ilyen nincs a világon, miért pont nekünk kéne elsőnek ilyen aljasságot kitalálni? Egyáltalán bármilyet, minden jó úgy ahogy van. És én ettől leszek ideges.

Mert az a helyzet Tony, hogy a világon Ausztráliában a legmagasabb (ha nem számolunk pár arab bohócállamot) az egy főre jutó széndioxid kibocsátás, nagyobb mint az USA-ban vagy bárhol Európában. Azaz szennyeztek mint az állat, és még le is szarjátok nagy ívben. Ha minden bokrot elneveztek nemzeti parknak ahol amúgy sem jár senki, akkor azzal meg van oldva minden? Betiltjátok az atomerőműveket (egy sincs nekik) mert van szén meg gáz dögivel, pedig ha nem robban fel akkor nincs kibocsátása és utána eláshatjátok a cuccot valahol a sivatag közepén ahol senkit sem zavar. Előálltok olyan ötletekkel, hogy kétmillió vadon élő tevét ki kéne lőni, mert az emésztésük csomó szén-dioxidot juttat a levegőbe? Aztán ha elfogytak a tevék gondolom jöhetnek a kenguruk. Nyilván a szarvasmarha marad utoljára, mert az mégsem állapot, hogy nem lesz 5 kiló steak a hétvégi barbequehoz. Az senkinek nem jut eszébe, hogy meg lehetne adóztatni a négyliteres autókat vagy a benzint akár? Európában kiválóan működik a rendszer, az emberek takarékosabb autókat kénytelenek venni, csökken a szennyezés (legalábbis nem nő). Itt meg alig lehet kapni autót 100 lóerő alatt, mert csak annak van stílusa, aki még az asszonynak is terepjárót vesz bevásárláshoz. Szóval tudok pár megoldást, csak senkit sem érdekel.

Remélem érthető mitől nyílik ki a zsebemben a bicska. Nem vagyok egy harcos környezetvédő, sosem fogom magam egy fához kötözni (mert mivan ha kell pisilni?), számomra itt arról van szó, hogy mennyire nem érdekli ezeket semmi a saját szemétdombjukon kívül. Többször tapasztaltam, hogy néha úgy viselkednek mint az amcsik, rajtuk kívül mindenki egy másik bolygón él, amihez meg semmi közük. De azért mutogatnak Kínára, hogy mekkora szennyező, pedig egy főre lebontva sehol sincs, addig meg bármikor mondhatják a kis sárgák, hogy bocsi, ha te arányaiban ennyit elfüstölhetsz, akkor még van hova fejlődnünk nekünk is. Minimális erőfeszítést sem hajlandóak tenni, pedig nekik kéne az élen járni, mert megtehetnék. Na nem ezzel az adóval, mert szerintem úgy lesz hatástalan ahogy van, nem is értem ezt az egész cirkuszt ami lett belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...