2013. február 18., hétfő

Hopman Kupa 2013

2011 és 2012 után idén is ellátogattam a Hopman Kupára. Aki lemaradt volna az előző beszámolókról: ez egy országok közti vegyes teniszverseny, 8 országot egy férfi és egy női versenyző képvisel.

Szilveszterkor kora este érkeztünk meg Új-Zélandról, még átnéztünk gyorsan ismerőseinkhez ünnepelni, majd Újév napján már mentem is teniszt nézni. Azért belegondolok néha (vagyis elég gyakran), hogy mennyire jó az élet Ausztráliában!

Szóval idén Perthbe látogatott Venus Williams, és őt mindenféleképpen szerettem volna látni; ki tudja, hány szezon van még benne visszavonulás előtt. Venus John Isnerrel alkotta az amerikai párost, és meccseik közül a franciák ellenit választottam. Gondoltam Venus majd jól elveri a kevésbé ismert francia Mathilde Johanssont, viszont – mivel nagyon közel vannak egymáshoz a világranglistán – nagy csatára számítottam a John Isner – Jo-Wilfried Tsonga mérkőzésen. Hát kicsit másképp alakultak a dolgok...

A fiúk meccsével kezdtünk, és a nagy csata sajnos elmaradt. Isner eléggé elképzelés nélkül játszott, Tsonga viszont nagyon jó formában volt. Valahogy sosem voltam nagy Tsonga rajongó, de aznap nagyon tetszett a játéka, tényleg volt benne elképzelés. Tsonga simán nyert 6:3 6:2 arányban.

Isner nagyon magas játékos, 206cm, és élőben elég vicces látványt nyújt. Valahogy nem tűnik teljesen arányosnak, a lábai szerintem hosszabbak, mint ami arányos lenne, és ráadásul nagyon vékonyak is, csodálkoztam is, hogy tudják megtartani ezt a nagy embert.

John Isner és Jo-Wilfried Tsonga

John Isner

A meccs utáni interjúban megkérdezték Tsongát, hogy mi az újévi fogadalma; esetleg egy Grand Slam győzelem? Tsonga azt felelte, hogy ő csak azt szeretné, hogy egészséges legyen, ezt kívánja a nézőtéren is mindenkinek, a többi meg majdcsak lesz valahogy. Nagyon szimpatikus volt.

Jo-Wilfried Tsonga

Jött aztán a női meccs, ami nem egészen a papírforma szerint alakult. Johansson nagyon bátran játszott, és Venus 3:6 1:4 környékén kapott észbe, hogy ezt a meccset mindjárt elveszti. Persze gyorsan összekapta magát, így a vége 3:6 7:5 6:4 lett az amerikainak. Jó kis meccs volt.

Venus Williams

Mathilde Johansson

Venus Williams és Mathilde Johansson

A meccsre kinézett Tsonga is, leült szépen a nézőtérre (pont tőlem kb. 6 méterre), de elkezdték megrohamozni az autogrammkérők, úgyhogy két game-nél tovább nem bírta.

Jo-Wilfried Tsonga

Mivel két meccs után az állás 1:1 volt, a vegyespárosnak is volt tétje. Itt is nagyon bátran játszottak a franciák, megnyerték az első szettet, és a végén volt meccslabdájuk is, de végül is az amerikaiak nyertek 6:7(5) 6:2 [10:8] arányban.

Venus Williams, John Isner, Mathilde Johansson, Jo-Wilfried Tsonga

Mathilde Johansson, Jo-Wilfried Tsonga, John Isner, Venus Williams

Venus Williams, Jo-Wilfried Tsonga

Novak Djokovic is a városban volt, és ha ő itt van, akkor nem mehet úgy el, hogy egy meccsét sem látom, szóval pár nappal később kilátogattam a Szerbia – Németország összecsapásra is. Két nappal korábban a Szerbia – Ausztrália meccs teltház előtt zajlott, és bizony a fiatal ausztrál Bernard Tomic nagy meglepetésre megverte Djokovicot (majd következő héten megnyerte élete első tornáját Sydneyben). Sajnos arra a meccsre nem tudtam kimenni, mivel nálunk mindig a hónap első pár munkanapja a leghúzósabb, de azért TV-ben láttam azt is. Így a választás a német meccsre esett, de ez az összecsapás is jónak ígérkezett: Djokovic ellenfele Tommy Haas, aki igaz már nincs a karrierje csúcsán, de azért még így is jó a világranglistás helyezése. A nőknél pedig az Ana Ivanovic – Andrea Petkovic meccs nagyon jónak ígérkezett; Petkovic tavaly szinte végig sérült volt, de előtte 9. volt a világranglistán.

Megint a férfi meccsel kezdtek. Djokovic a két nappal korábbi vereség után meg akarta mutatni, hogy azért még ő a világelső, úgyhogy nem sok esélyt hagyott Haasnak; 6:2 6:0 lett a vége.

Tommy Haas

Novak Djokovic

Novak Djokovic

A várva várt női összecsapás elmaradt, mivel Petkovic már az első meccsén lesérült, és vissza is utazott Európába műtétre. Gyorsan keríteni kellett egy német játékost a helyére; a kevésbé ismert Tatjana Maleket tudták hirtelen ideutaztatni: egyik nap békésen edzett Floridában, mikor is felhívták, hogy akkor tudna-e jönni Perthbe. Még aznap gépre ült, és a Miami – New York – Dubai – Perth útvonalon hajnali 2-re meg is érkezett, hogy aztán már másnap reggel 10-kor pályára tudjon lépni. Állítólag kicsit fáradtnak tűnt azon a meccsen...

Az Ivanovic elleni meccsre már kipihente magát, de sok esélye így sem volt, Ivanovic nyert 6:0 6:1-re.

Ana Ivanovic

A vegyespáros már igazi tét nélkül zajlott, és a meccs előtt Haas bejelentette, hogy lesérült a nagy lábujja, ezért visszalép a meccstől. Az interjúban viccesen azt mondta, hogy miután Djokovic így lemosta a pályáról, elgondolkozik, hogy folytassa-e még a teniszt egyáltalán; nem biztos, hogy 100%-ban viccnek szánta.

Na mindegy, néző nem maradhat meccs nélkül, ezért gyorsan kellett valakit keresni Haas helyére. Meg is találták elég hamar a 17 éves ausztrál Thanasi Kokkinakis személyében. Egy héttel azelőtt nem sokan ismerték a nevét, de aznap már ismert embernek számított, mivel pár nappal korábban ő ugrott be a lesérült John Isner helyére az USA – Spanyolország találkozón. Olyannyira jól helytállt, hogy Fernando Verdasco ellen az első szett tie breakben 3 pontra volt a szettgyőzelemtől, majd pedig Venus oldalán párost is játszott. Mi nézők meg szerintem sokkal jobban jártunk, hogy a megkeseredett Haas helyett kaptunk egy ausztrált, hiszen így az ozzik is sokkal jobban benne voltak a szurkolásban. (Amúgy Thanasi 3 héttel később döntőt játszott az Ausztrál Openen a junior fiúk közt.)

Már a meccs előtt ment a hullámzás, és a meccs alatt sem volt éppen wimbledoni csend a nézőtéren. Djokovic persze elemében volt, voltak nagyon szép pontok, de persze volt sok bohóckodás is. Kipróbálta magát labdaszedőként és vonalbíróként is, és még Gangnam style-t is táncolt. A meccs vége 6:2 7:5 lett.

Novak Djokovic

Thanasi Kokkinakis és Tatjana Malek

Novak Djokovic a vonalbíró szerepében

Ana Ivanovic és Novak Djokovic Gangnam style tánc közben

A Hopman Kupa idén végre (kb. 3 év késéssel) átköltözött a vadiúj Perth Arénába.

Perth Arena

A helyszínnek két nagy előnye van. Egyrészt tőlünk 8 perc gyalog, tehát késő este nem kell buszra / vonatra várni (az USA – Franciaország találkozó pl. éjfél körül ért véget, már nem jártak a vonatok). Másrészt pedig az Aréna mellett építettek egy gyakorlópályát, ahol bárki ingyen követhette a sztárok edzéseit. Ha nem pont munkaszempontból a leghúzósabb hét lett volna ez, biztos folyamatosan kint lettem volna. De azért így is láttam pár edzést, és elég jó volt reggel munkába menet a buszról látni, hogy jé, Venus Williams pont edz.

Bernard Tomic

A női olvasóknak még egy Bernard Tomic kép

Fernando Verdasco

Kevin Anderson

Venus Williams

Venus Williams

Az esemény egyik támogatója a Rio Tinto, azaz a munkaadóm. A nyertesek egy-egy gyémántal kirakott teniszlabdát kapnak, és hát ugye mi szállítjuk a gyémántokat.

Az egyik támogató: Rio Tinto

Feltettem pár videót is. Mindenképpen ajánlom a Gangnam stylosat, aztán nagyon jó még a Szerbia – Németország vegyespáros is, főleg annak, aki szereti Djokovicot. Egyik reggel gyalog mentem munkába, és lekaptam picit Venust is edzés közben; érdekes, hogy a pálya mellől milyen nyögősnek tűnik, de mikor Sharapovával játszott az Ausztrál Openen, Maria oroszlán-üvöltései mellett szinte nem is lehetett hallani a hangját.

Hát ennyi lett volna idén a Hopman Kupa (sajnos). Majdnem kimentem a döntőre is, szombaton volt, és aznap be kellett mennem dolgozni, ezért nem is vettem rá jegyet, de aznap majdnem vettem, mikor láttam, hogy korán haza tudok menni. Sajnos nem mentem el, pedig nagyon jó volt a döntő. Djokovic megverte Verdascot, igaz a spanyol nem adta olcsón magát. Aztán a lányok óriási csatát vívtak, végül Anabel Medina Garrigues megverte Ivanovicot, így a vegyespáros döntött. Kisebb meglepetésre a spanyolok nyertek végül. Szegény Djokovic egész héten azt nyilatkozta, hogy már negyedszer jött Perthbe, hogy végre megnyerje ezt a kupát (harmadszor Anával), és már nagyon akarja, de még mindig nem jött össze. Szóval muszáj lesz megint visszajönni!
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...