2013. április 13., szombat

Maori est Rotoruában

Kis trópusi búvárszünet után folytatjuk NZ kalandjainkat, bármennyire égő is, hogy áprilisban írunk decemberről, de nyugi jut még májusra is. Tongariro után csapattunk tovább északnak, a szerényen csak Thermal Explorer Highwaynek nevezett úton. Van ami nem hangzik jól magyarul, hadd ne fordítsam le. Azért hívják így mert mindenféle jön fel a föld alól, a környék tele van vulkánokkal, gejzírekkel, forró iszapmedencékkel, termálfürdőkkel, stb. Útközben érintettük az ország legnagyobb tavát (Taupo tó, naná hogy egy kráter az egész) és megálltunk bedobni pár képeslapot, ami pár hét múlva nagy meglepetésre meg is érkezett Magyarországra. Merthogy a helyszínen leesett, hogy rossz postaládába dobtuk be, ezek szerint itt nem csak egyféle postaláda van, csak tudnám miért kék mind a kettő.

A tótól nem messze megnéztük a Huka vízesést, nem gyenge látvány, van lejjebb videó is.

Huka Falls

Huka Falls



Kicsit lejjebb van egy gát, amit kétóránként megnyitnak egy húsz percre, azt lehet nézni ahogy a folyómeder lassan megtelik vízzel, ez se csúnya.

Aratiatia Rapids - a gát megnyitása előtt

Aratiatia Rapids - a gát megnyitása után

Rotoruához közeledve meg szépen bugyborékol a forró iszap a japán turistabuszok nagy örömére.

Waiotapu iszapmedence

Waiotapu iszapmedence

Ngahewa tó

Rotorua a térség fővárosa, mondjuk így karácsony másnapján sokra nem mentünk vele, de kit érdekel mikor 40 fokos termálmedence van a kempingben. A levegő bárhol a városban olyan termálszagú, ez állítólag sok turistának nem jön be, minket nem zavart.

Rotorua tó

Kuirau Park, Rotorua

Ingyenes termál lábfürdő Rotorua központjában

Termálmedence a kempingben

A város a termál mellett a maori hagyományairól ismert, több "törzs" is itt keresi magát halálra az amerikai kaszinóindiánok mintájára, csak ezek egy falut üzemeltetnek ajándékbolttal, étteremmel, egész napos programokkal, jó drágán de igényesen.

Te Puia maori falu

Pohutu gejzír - még kitörés előtt

Mi is befizettünk egy maori műsorral egybekötött vacsorára, egész jó volt. Ezek a csávók nem viccelnek, a helyszín és a szervezés egyszerűen tökéletes, minden ki van találva a legapróbb részletekig. A műsor mindenféle énekből meg táncokból áll, még pár hakamozdulatot is meg lehet tanulni. Hogy mi az a haka? Ezennel átadom a szót az All Blacks-nek (NZ rögbi válogatott):



Szóval egy harci tánc, ezt lenyomják minden meccs előtt, az ellenfél meg gondolom vagy beszarik vagy halálra röhögi magát. Aztán meg általában kikapnak, rögbiben az All Blacks szinte verhetetlen.

A maori harcos így üdvözölt minket

Haka a helyi maorik előadásában

Én is beálltam hakát tanulni

A műsor után jöhet a kaja, aminek az volt a különlegessége, hogy elvileg tradicionális módon egy üregben, forró köveken főzik meg a sok húst meg zöldséget. Pont ahogy őseik, betonnal kiöntött üregben. De azért jó volt.

A hangiban (föld alatti kemence szerűség) sült húsok és zöldségek

Vacsi után még hátravolt egy attrakció, mit ad isten a "törzs" területén van ugyanis a Pohutu gejzír, ami elég rendszeresen ki is tör, mi is vártunk rá vagy fél órát mire méltóztatott életjelet adni, már teljesen besötétedett. Közben szemerkélt az eső, a szervezettségre jellemző hogy kétszáz méter gyaloglás helyett kerítettek pár fedett "kisvonatot" és azzal vittek oda minket, ahol már várt a forró csoki. A gejzírből amúgy valami kis gőz mindig jön, de mikor igazán kitör vagy 10 méter magasra, azért az elég durva látvány meg hanghatás.



Szóval eddig fjord, gleccser, őserdő, vulkán, vízesések, forró iszap, gejzír kipipálva, mi jöhet még? Például barlangok. Legközelebb.

1 megjegyzés:

  1. Csodálatos helyeken jártatok, fantasztikus élményekben és látnivalókban volt részetek!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...