2011. november 6., vasárnap

Bálnalesen

Az év nagy részében a Déli Óceánban élő bálnák elindulnak északra, a melegebb vizekbe párzani, majd augusztus és október között térnek vissza újból délre, s így ez az időszak kitűnő alkalom arra, hogy a turisták megcsodálják ezeket a hatalmas állatokat. Nyugat Ausztrália partjainál hosszúszárnyú bálnát (humpback whale), déli simabálnát (Southern right whale), és kék bálnát (blue whale) lehet megfigyelni.

A napot reggelivel kezdtük a Scarborough-i tengerparton:



A hajó Hillarys kikötőjéből indult, és Rottnest sziget felé vettük az irányt. Kb. félúton, a parttól úgy 15 km-re találkoztunk egy bálnarajjal, ekkor kinyitották a fedélzetet, és ki lehetett menni leskelődni. Az utat GPS-el követtem, így nézett ki:


Az útra egyébként (mint szinte mindenhova) a kanadaiakkal, Anne-el és Max-el mentünk:


Az első kb. negyed órában szinte csak a bálnák hátát láttuk; mintha delfinek úsznának, csak persze nagyobbak:



Mindig az keltette az üdvrivalgást, ha valamelyik kiemelte a farokuszonyát; erről sajnos nem lett jó kép, sajnos elég nehéz pont abban a pillanatban fényképezni, mikor a lényeg történik, mivel a kamerának ugye van egy kis átfutási ideje a gomb lenyomása és az exponálás közt.

Aztán az egyik bálnának szerintem megtetszett a szereplés, mert rengetegszer kiugrott, illetve az oldalára fordulva integetett az uszonyával.



Raktam fel két videót is, az első csak 8mp, és csak egy ugrás van rajta, ezt mindenképpen érdemes megnézni:



Türelmesebb olvasóinknak ajánlom a második videót is, ez 2 perces, és a következő események történnek rajta: 0:04-kor kiugrik, 0:24-kor, 0:40-kor és 1:02-kor integet, 1:14-kor picit kilóg a háta, 1:21-kor integet, majd 1:58-kor megint ugrik:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...