2012. február 6., hétfő

Tasmán állatok

Tasmániában vannak a világ legmenőbb állatai, ez tény, mert én eldöntöttem. De tényleg, még Ausztráliára is rávernek egy lapáttal, mert itt is van minden ami a nagyobb szigeten, plusz még pár extra. Aránylag jó soruk is van, az ember nem nagyon zavar már bele, a sziget harmada ma is dzsungel, meg amúgy is mindenki védett. Hol vannak már azok az idők, mikor pénzt fizetett az állam minden lelőtt tasmán tigris után? Amúgy sikeres kampány volt, vagy 70 éve nem látott senki ilyet, aki meg mégis, az valszeg jetit is talált. Na de foglalkozzunk az élőkkel, ez a tigris amúgy is kicsi meg csúnyácska volt, semmi köze egy mai elegáns nagymacskához. Persze ebben a mezőnyben még így is császár volt, csak ne kapott volna rá a birkahúsra. A képet én csináltam, becsszóra.



Kenguru / wallabi

Ilyen nagyra nőtt nyulakat azért már láttunk egy párat, de itt valahogy még barátságosabbak. Maria szigeten még csak messziről nézték amint bringázunk, közben meg úgy összeszarták a szigetet hogy lépni nem lehetett. De a Freycinet Nemzeti Parkban már konkrétan odajöttek hozzánk, pedig csörtettünk végig az erdőben rendesen.


Az East Coast Natureworld vadasparkról ne is beszéljünk, az ottlévő több tucat kengurut konkrétan azért fizetik, hogy odajöjjenek egy simogatásra. Itt amúgy iszonyú jó életük van, többhektárnyi területen szabadon ugrálhatnak és a világon semmi veszélytől nem kell tartaniuk. Amúgy itt láttuk a lenti állatok nagy részét, ahhoz azért elég nagy mák kell, hogy esetleg kengurut leszámítva bármelyikkel is csak úgy összefusson az ember a vadonban.





Tasmán ördög

Ha egy másodperc alatt kellene megnevezni egy tetszőleges tasmán állatot, akkor az emberek nagy többsége biztos ezt mondaná. És valóban, szerethető kis mini terminátorok ezek, pont mint a rajzfilmben anno. Emberre nem veszélyesek, gyakorlatilag akkorák mint egy nagyobb tacskó, legalábbis a nőstények, sajnos hímet nem láttunk, azok állítólag nagyobbak kicsit meg csúnyábbak is. Viszont olyan a természetük mint egy Materazziba oltott Zidane-nak, bár külső szemlélőnek tök vicces ahogy barátságból szanaszét harapdálják egymást, öt perc múlva meg békésen alszanak összebújva. Pedig ha barátságosabbak lennének, talán nem fenyegetné őket a kihalás. Másfél évtizede pusztít köztük egy halálos betegség, ami nagyon kellemetlen tünetekkel jár, olyan mintha egy gennyes daganat nőne az arcukon, amitől később nem tudnak rágni és elpusztulnak. A betegség amúgy leginkább harapással terjed, aminél nagyobb szívás nem is történhetne egy mezei tasmán ördöggel, így szép lassan egymást irtják ki akaratlanul, például egy önfeledt szadomazo numera következményeként. Ma már nagyjából sikerült területileg izolálni a betegséget, többé-kevésbé érintetlen rezervátumokat hoztak létre, úgyhogy van remény. Amúgy azért lett ördög a neve, mert az első telepesek szerint a feje hasonlított az ördögre (márahogy ők elképzelték), meg még barátságtalan hangokat is adott. Akkor meg mi más lehet mint maga az ördög.




Wombat

Magyar neve vombat, így biztos ismerős. Egyébként országos kedvencem, a legkúlabb állat a földön, fogalmam sincs hogy felejtettem el levideózni. Sokan gondoljuk így, egyszer kell nekem otthonra, jól meglesz a vizslával. Nem is tudom mire hasonlít, talán egy kis medve, vagy mint egy iszonyatosan nagyra nőtt, tömzsi hód. Nagyrészt a föld alatt él, kilométer hosszú alagutakat képes magának csinálni. Akár 35 kilós is lehet, ezért vicces mikor lendületesen próbál közlekedni. Ha valaki elüt egy ilyet az garantált totálkár. Tök aranyos, szelíd, vidám, és fut keresztül mindenen mint egy mini víziló. A seggébe meg mintha egy fémlemezt ültettek volna bele, olyan kemény, hogy védekezéshez is használja, pedig vannak azért karmai is. Ha mondjuk egy ördög támadja meg, akkor csak bebújik az alagútba, de a seggét dugónak használva egyben el is torlaszolja maga után a bejáratot, aztán akár le is feküdhet, ez így még az ördögnek is leküzdhetetlen akadály. Hát mindegy, aki nem látott ilyet annak nehéz elmesélni mekkora király.



Platypus

Alias kacsacsőrű emlős. Ezt most írtam le utoljára, valszeg ugyanaz magyarította a nevét aki a mozifilmek címét is szokta. Pedig van szerencsétlen állatnak elég baja enélkül is, a Teremtő igencsak be lehetett szívva, mikor megalkotta. De legalább vicces lett, ha már nem szép. Adott tehát egy kacsa négy lábbal és szárny nélkül. A vízben él, de nem nagyon tud úszni. Rákokkal táplálkozik, de nehezen tud lemerülni értük a fenékre, majd ha mégis elkap egyet percekig kínozza mert nem tudja átharapni a páncélját. Szóval szivatja a természet rendesen, nem lehet könnyű az élete. Fogalmam sincs egy ilyen esetlen állat hogyan tudott fennmaradni, gondolom senki se vette annyira komolyan hogy megegye. Őket egyébkét egy Platypus-ház nevű intézményben láttuk, ahol van belőlük vagy fél tucat és tök jól elvannak. A természetben nagyon rejtőzködő, általában krokodil módra csak a szeme látszik ki a vízből, nem is láttunk egyet sem. Ti sem fogtok ha nem nézitek meg a cikk végén a videót.


Echidna

Ő meg a hangyászsün, szintén a Platypus-házban láttuk először, de aztán a vadonban is találkoztunk vele párszor. Szintén imádnivaló, megy keresztül mindenen és közben mint egy mini porszívó pásztázza a terepet a nyelvével. Nagyon barátságos, semmitől sem fél, elég masszív védelemmel rendelkezik, így nem nagyon tud ártani neki semmi, kivéve ha elütik. Nem tudom még mit írjak róla, cuki azt kész.




Pingvin

Bezony, nemcsak az Antarktiszon vannak pingvinek. Mondjuk ezek a legkisebbek, jó ha elérik a 30cm – 1.5kg méreteket.


Tasmániában és Ausztráliában is több helyen el lehet menni pingvinleső túrákra, ami azért különleges, mert ezek akkor kezdődnek ha már lement a nap. A pingvinek ugyanis csak akkor jönnek elő a tengerből, hogy megetessék a fiókáikat, akik egész nap a bozótban rejtőzködnek. Tök vicces az egész attrakció, ahogy kikászálódnak a partra, eltotyognak pár tíz métert, közben meg minden útbaeső fióka letámadja a felnőtteket kajáért, függetlenül attól, hogy kik a szülei. Azokat amúgy se ismeri meg. Különösebben nem félnek ezek se, minden nap ugyanazon a helyen szállnak partra és ugyanazon az úton mennek végig, nem izgatja őket ha valakik narancssárga fénnyel világítják őket 1 méterről. Ezt eljátsszák 3 hétig minden nap, aztán többet nem jönnek ki etetni, a parton a fiókáknak meg pár nap alatt leesik, hogy akkor innentől lehet menni úszni ha élni akarnak.




Futottak még

Ugyan leginkább a fenti állatok teszik a sziget állatvilágát különlegessé, azért a már említett vadasparkban láttuk még pár érdekességet. Mint például ez a kecske, aki örökké a kerítés tetején mászkált és mindenáron barátkozni akart.


Vagy ez a páva, amint felhúzta magát valamin:


A struccnak és valami másik madárnak akkora területe volt, hogy az előbbit nem is láttuk közelről. Az utóbbit viszont igen, szerintem amúgy gyalogkakukk volt:


Kígyók meg mindenhol vannak:



És végül egy videó a fentiekről, Berni vágta össze.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...