2014. június 16., hétfő

Ház projekt #4 - A telektelenség vége

Ha jól látom két és fél hónapja nem írtunk a telekről. A rövid verzió szerint azért mert nem történt semmi, vártunk azt kész, most viszont végre kifizethettük és a miénk! Ez a poszt akkor ennyi lett volna, jóccakát. (Tovább csak az olvasson akit érdekel a hosszabb verzió)

Szóval valamikor március végén hagytuk abba, amikor éppen "még húsvét előtt" volt a hivatalos verzió a beruházó részéről, na nem mintha akkor én már elhittem volna bármit is. Nem is történt meglepetés, húsvét előtti csütörtökön jött a levél, hogy hát inkább május eleje lesz az. Természetesen a szokásos szöveggel, hogy náluk keményebben senki sem dolgozik, meg különben sem tehetnek róla és megértik a frusztrációnkat. Teljesen elérzékenyültem. Ja még egy találkozót is összehívtak, ahol majd elmesélik a tutit és lehet anyázni. Gondoltuk ez jó lesz, majd megjelenik kb. 75 dühös leendő telektulajdonos azt szanaszéjjel tépjük őket. Néztünk nagyot mikor velünk együtt megjelentek még úgy öten-hatan. Ezeket ennyire nem zavarja a féléves késés? Később mondta az egyik faszi a beruházótól, hogy szerintük a többségnek mindegy mikor lesz telek, ki tudja miért, lehet hogy még nincs is meg a pénzük, hogy azonnal elkezdjenek építkezni. Egyébként meg elmondták, hogy ők igazából nem hibásak, az első két hónap késésről az alvállalkozójuk tehet, ők hiába kértek nagyobb erőfeszítést, sajnos nem tudtak hatni rájuk, hogy befejezzék határidőre. Mivan? Ilyet se hallottam még, azt hittem ez nem a négyes metró. És ilyenkor nincs kötbér? De van, csak nem hívtuk le, nem szeretünk bíróságra járni. Ja akkor jó, minden fasza, nincs több kérdés. Jó kis projekt menedzsment az ahol az alvállalkozó azt csinál amit akar, akinél a pénz van az meg csak néz hülyén. Főleg, hogy ők is megszívják, mert addig nem látnak tőlünk sem pénzt. Szóval nem értem. Aztán elkezdtek összevissza beszélni, egyre több részlet derült ki, amiből le lehetett szűrni, hogy ők nagyon is tudatában voltak minden késésnek. Sőt a legnagyobbat ők maguk okozták azzal, hogy összevontak több ütemet, hogy majd inkább egyben adják át az összeset, így akik először vettek azok már több mint egy éve várnak. És nem érezték úgy, hogy ezt közölni kéne a néppel. Meg úgy általában semmit, csak mindig az éppen aktuális határidő előtt egy nappal, hogy bocsi majd legközelebb. Azt is tudták már szeptemberben, hogy nem lesz meg decemberre, de azért még két hónapig ígérgették.

Miután fizikailag kész van a telek, be kell nyújtani az itteni földhivatalnak (Landgate) bejegyzésre. Na erre tavaly azt mondták, hogy 3-4 hét átfutási ideje van, lett belőle 3 hónap. Kiderült, hogy még mielőtt a földhivatalhoz megy, előtte 6-7 féle hatóságnak kell aláírnia, hogy minden okés. Úgyhogy ezt a késést ráverték állambácsira, mert szerintük valamelyik emberke elsőre nem nézett meg mindent és hetekig vártak, hogy kijöjjön még egyszer. Ez még valszeg igaz is, de az is biztos, hogy ha minden jól megy, akkor sem lehetett volna 3-4 hét alatt lerendezni a folyamatot, például végül csak a földhivatalnál két hétig volt az ügy. Magyarul vagy teljesen inkompetensek, hogy ezt nem tudják, vagy hazudtak. Hajlok az utóbbira, merthogy állítólag ezeknek több évtizedes tapasztalatuk van, szóval tudniuk kellett. Kompenzáció persze nem jár, próbáltunk másokkal összefogni, de sajnálaton kívül semmit sem értünk el. Annyit megengedtek, hogy az építőnk megcsinálja a talajvizsgálatot, ami normálisan csak fizetés után szokott lenni, ezzel talán nyertünk kis időt. Sajnos ezzel a vizsgálattal az is kiderült, hogy a talaj nem pont olyan mint amilyet az építőnk gondolt, erősebb alap kell, úgyhogy jóval drágább lesz.

Május végén végén szóltak, hogy akkor bejegyezte a földhivatal, lehet fizetni. Nyilván ez sem olyan egyszerű, beletelik 3-4 hétbe mert elég komoly koordinációt igényel a bank, az állam, az eladó és a vevő között. Annyira, hogy szinte kötelező egy ügynököt alkalmazni jó pénzért, aki összehangolja az egészet. Nem ám csak átutaljuk a pénzt azt csókolom. A bank rá akarja tenni a jelzálogot mielőtt folyósítja a lakáshitelt, az állam szeretné behajtani a mindenféle illetéket és megbizonyosodni arról, hogy jogosult vagy a szocpolra (de szép szó is ez), tehát egy rakás folyamat megy a háttérben mire hetekkel később végre mindenki asztalhoz ül és elmegy a pénz. Itt csak a bankkal volt problémánk, konkrétan az ügyintéző kisasszony (nem pont ezt a szót használnám, de ez egy kulturált blog) egy órával az esemény előtt vette észre, hogy valami nem jó, töltsük ki újra, azt majd megpróbáljuk megint egy hét múlva. Hogy rohadjon meg, az a papír két hete nála volt, mondtuk is párszor, hogy szóljon időben ha valami nem frankó. Mondjuk eddig is tudtuk, hogy nem egy észlény, anno még a hiteligényléshez kapott csomagban is voltak hiányzó nyomtatványok, még én mondtam meg nekik, hogy mit kéne elküldeni, de persze nem sikerült, helyette hatszor elküldték ugyanazokat amik már megvoltak, a hiányzókat meg nem.

De azért 3 hét alatt sikerült kifizetni, most már miénk a telek. Az építőnk is kész lesz a héten a végleges tervekkel, ezeket aztán benyújtjuk a tanácsnak, hogy építési engedélyt kapjunk, reméljük megússzuk két héttel, aztán jóváhagyástól számítva még két hét mire elkezdik az alapozást, tehát erősen július közepének néz ki. Hát így repül az idő, úgyhogy az ígért fél évvel számolva pont nem lesz karácsonyra házunk, hogy csesszék meg. Imádom, hogy mindenkinek akitől függ az ember mindenre annyi ideje van amennyit nem szégyell, nem tudom mi lenne ha én is mindent két hét alatt csinálnék meg. Mire letelne valszeg nem lenne állásom. Egyelőre ennyi...

6 megjegyzés:

 1. Én a Gyula meg az Ottó2014. június 17. 4:59

  Hello.Ne hagyjátok magatokat.Járjatok utána,sürgessétek a határozatot, építési engedélyt nehogy rajt üljenek a nyáron, mert úgy látom ott is lassan mennek a dolgok.

  VálaszTörlés
 2. Ha a földmunka nem elég erős, szólni kell a council-nak, és garanciában megcsináltatják a kivitelező céggel 12hónapig minimum. (vigyétek a talajvizsgálatot)
  Ha nem akarnak semmit csinálni, akkor meg kell kérdezni, hogy ki fogja kifizetni, ha a házatok megreped? Ők vagy a kivitelező cég?
  Ha nem megfelelő a talaj tömörsége, szólni kell. Nagyjából mindenhol a 100mm vastag beton alapnak elégnek kellene lennie egy egyszintes házhoz.
  Sok sikert az épitkezéshez, kiváncsian várom a folytatást!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kivitelező sosem ígért "A" kategóriás talajt, csak az építő hitte azt, hogy majd biztos az lesz. Nyilván neki meg volt erre az oka, így kisebb árat tudott mondani. Helyette "S" lett, ami még mindig a második legjobb, csak enyhén reaktív, de így is több betont és vasat kell beleölni az alapba a falak alatt. Itt építenek ennél sokkal szarabbra is, lefelé van még vagy hat kategória. Ezek olyan dolgok amikről tényleg fogalmunk sem volt, soha senkivel szóba sem került. Gyanítom, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen eset, de hát ha értenék hozzá akkor én építeném (dehogyis).

   Törlés
  2. Megnéztem itt: http://www.build.com.au/building-reactive-soil-sites
   Szerintem akkor is érdemes a councilhoz bemenni érdeklődni, ugyanis a felső 600-800mm-nek "cleanfill"-nek kellene lennie, ami jó minőségű homok (szvsz ez a vastagság ott is van az egész site-on).
   Nem azt mondom, hogy tuti elég lesz a vékonyabb alap, de egyszer érdemes rákérdezni, hátha meg lehet vele takaritani pár ezer helyi kopejkát. :)
   Még egyszer sok sikert!

   Törlés
 3. Sziasztok! Hataratkelo blogjarol jottem, es sok-sok sikert kivanok nektek a nagy project-hez! :) Mi is hasonlo cipoban jartunk/jarunk Kaliforniaban, szoval sorstarsakkent nagyon meg tudom erteni a torteneteteket :) Minden hazepites alapszabalya, hogy legyel felkeszulve arra, a dolgok SOSEM mennek olyan siman, mint ahogy az ember elkepzelni:) A legaprobb, es legegyszerubbnek tuno feladat soran is kiderulhet, megsem olyan apro, es megsem olyan egyszeru. De ha egyszer felepul a haz, az ember elfelejti a sok bosszankodast, es kb. ugy tud orulni a bekoltozesnek, mint egy szules utan a kisbabanak :))) Ha gondoljatok, kukkantsatok bele a mi tortenetunkbe itt: http://susiehun.blogspot.com/

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...