2013. április 23., kedd

Információk és tanácsok Ausztráliába készülőknek

Viszonylag gyakran megkeresnek idegenek emailben, hogy válaszoljak mindenféle Ausztráliába költözéssel kapcsolatos kérdésre. Egyre kevésbé szeretek ezekre az emailekre válaszolni, leginkább azért, mert a magyar ember alapvetően hálátlan, és a kérdezők 80%-a meg sem köszöni, hogy vettem a fáradságot és megválaszoltam a kérdéseit (hozzá kell tennem, hogy nagyon sok olyan kérdést kapok, amire egy egyszerű Google kereséssel is lehetett volna választ kapni, és ez elég elszomorító). Aztán van az olyan kérdező, aki helyében én biztos nem jönnék ki; például: „Szia! Barátnőmmel elhatároztuk, hogy kiköltözünk Ausztráliába. Már elkezdtünk gyűjteni. Mit tudsz tanácsolni?”. És mikor leírom, hogy leginkább azt, hogy jól gondolják meg, hogy mit csinálnak, és hogy mennyit fognak itt csak az első héten költeni – persze mindig hozzáteszem, hogy senkit nem akarok lebeszélni, csak azt akarom, hogy mindenki tudja, mire vállalkozik, és kb. mennyi induló tőke kell. Na és akkor erre kapok vissza egy felháborodott emailt, hogy „Úgyse tudsz lebeszélni”, és akkor azért kicsit elmegy a kedvem az egésztől. Persze tisztelet a kivételnek, mert vannak nagyon rendes emberek, akik tényleg értelmeseket kérdeznek (pl. „Végigolvastam a blogotokat, és sok kérdésemre találtam választ, de észrevettem, hogy xy témáról még nem írtál, így erről szeretnék kérdezni”), és meg is köszönik a választ.

Na szóval már nagyon régóta készülök egy átfogó bejegyzés megírására, mert alapban szeretek segíteni az embereknek, és remélem ez a bejegyzés sok kérdést megválaszol. Ha bármit kihagytam volna, vagy felmerül egyéb kérdés, lehet nyugodtan írni lent a megjegyzésekben, és ígérem fogok válaszolni.


Vízum

Az első és legfontosabb, hogy nem lehet csak úgy fogni magunkat és kijönni Ausztráliába, bizony kelleni fog vízum. Rengeteg féle van, több tíz (vagy száz) olyan is, amiről még sosem hallottam, még lassan 3 év után is hallok néha olyan vízumról, hogy rácsodálkozok, hogy ilyen is van? Szóval érdemes utánaolvasni, és mindenkinek megtalálni a szituációjához megfelelőt. Én itt csak a legismertebbeket említem meg, egyszerűen azért, mert nem értek a dologhoz.

Alapinformáció, hogy általában ha a család egyik tagja megkapja a vízumot, akkor hozhatja a házastársat és a gyerekeket is. A párkapcsolatban élőket is elfogadják (ún. de facto), ha tudják bizonyítani, hogy huzamosabb ideje együtt élnek, pl. mindkét fél nevére szóló albérleti szerződéssel.

457-es vízum (Temporary Work - Skilled): Ezen vagyunk mi (már a másodikon). Ezt a munkaadónak kell szponzorálni, tehát otthonról csak úgy lehet ilyennel kijönni, ha az embernek már van itt biztos munkája, és a munkaadó hajlandó is a vízumot elintézni és szponzorálni. A vízum maximális időtartama 4 év, ami újrakezdődik, ha új vízumért folyamodunk; pl. esetünkben először az én munkaadóm szponzorált minket, majd miután 2,5 év után felmondtam, Attila munkáltatója intézett nekünk új vízumot, ami újabb 4 évre érvényes. A kérvényezőnek talán ez a legegyszerűbb, mert 2-3 nyomtatvány kitöltésén kívül csak egy tüdőröntgenre kell elmenni, minden mást a munkaadó (vagy gyakrabban az ügynöke) intéz. A vízum ügyintézési ideje általában 3 hét (ebben benne van a dokumentumok összeszedésével eltöltött idő is).

Állandó lakosi státusz (Permanent Residency, PR): A legfontosabbal kezdeném: mindenkinek, aki „normális” munkát szeretne (tehát pl. nem akar diplomával fizikai munkát végezni), és huzamosabb ideig tervez Ausztráliában élni, mindenképpen azt ajánlom, hogy szerezzen PR-t. Sajnos a saját bőrömön tapasztaltam, hogy mennyire nehéz úgy munkát találni, hogy az ember nem állampolgár vagy PR. A munkáltatók 90%-a meg se nézi az ember önéletrajzát, ha vízumon van, még akkor sem, ha neki nem kell támogatni.

A PR megszerzése általában időigényes és nem is olcsó, viszont szerintem mindenképpen megéri. (Igaz találkoztam már olyan párral, akik otthonról fél év alatt elintézték maguknak, ügynök nélkül, igaz nekik nagyon jó keresett szakmájuk volt).

Ha valaki nem mer egyedül belevágni, lehet természetesen ügynök segítségét kérni. A legtöbb blogban Bertók Zoli neve merül fel; én nem ismerem, viszont nagyon sokan dicsérik. Egyszer egy email író azt írta, hogy olyan sok jót olvasott blogokban Bertók Zoliról, hogy az már felettébb gyanús; erre csak azt tudom mondani, hogy ha az a rengeteg bejegyzés tényleg hamis, akkor csak gratulálni tudok Bertók Zolinak, mert nagyobb maffia az övé, mint a szicíliai és a chicagoi együttvéve. :)

A PR megszerzésének folyamata nem egyszerű. Nagyon jó olvasnivaló szerintem Ági és Márk blogja, akik még Magyarországról elkezdték írni a blogot, és azért szerettem anno az ő blogjukat, mivel nem tették tönkre a „ma is elvittem az oviba a gyereket” témájú bejegyzésekkel, így viszonylag hamar végig lehet olvasni, és a PR-ra való jelentkezés előtt kaphat az olvasó egy átfogó képet arról, hogy mi is vár rá.

PR-ra már akkor is lehet jelentkezni, ha valaki itt él, ez talán az egyszerűbb dolog. Ennek is két formája van: a jelentkezőt támogatja a munkaadója, vagy teljesen önállóan jelentkezik.

A PR hatalmas előnye még, hogy 4 év itt élés után megkapja az ember az ausztrál állampolgárságot (a négy évből viszont elég, ha csak az utolsó egy évben PR az ember; forrás: Department of Immigration and Citizenship). Illetve ha valakinek kis gyereke van, az oviért fizetett pénz maximum felét vissza lehet igényelni(child care rebate); napi 80 dolláros átlagköltségnél már csak ezért megéri PR-t csináltatni.

Tanuló vízum (Student visa): Számomra óriási meglepetés volt, hogy mennyi 30 év feletti magyar jön ki tanuló vízummal. Párok esetében általában a feleség szerzi a vízumot, és míg neki iskolába kell járnia (legtöbben nyelviskolába járnak), addig a férj szabadon dolgozhat. Egyedülállóknál már kicsit kellemetlenebb a dolog szerintem, mivel adott, hogy hány órát kell iskolapadban tölteni, és ha még ezután kell elmenni dolgozni, hogy az ember ki tudja fizetni a lakbért és legyen mit ennie, az bizony elég fárasztó. Ennek ellenére nagyon sokan választják ezt a vízumot, talán mert viszonylag egyszerű lehet a megszerzése. Persze lehet ezt is csak ugródeszkának használni, amíg az ember nem talál itt egy olyan munkáltatót, aki hajlandó támogatni egy másik vízumot.

Working holiday visa: Ezt rövidebb időt itt töltők szokták használni; magyar útlevéllel ez nem opció, de gondoltam megemlítem, mert több nyugat-európai útlevéllel is elérhető. Sok fiatal jön Ausztráliába ilyennel fél - egy évre, és pl. pincérkedik, mialatt beutazza az országot. (Új-Zélandra egy-két éve már elérhető évente 100 magyar részére, szóval lehet reménykedni, hogy előbb-utóbb Ausztrália is követi a szomszéd példáját.)

HASZNOS LINKEK
Department of Immigration and Citizenship: érdemes átböngészni a különböző vízum típusokat; van egy vízum kereső is, amit én sosem használtam, de hasznos lehet
Bertók Zoltán bevándorlási ügynök honlapja
Go to Melbourne - Ági és Márk blogja: főleg PR témakörében lehet sok hasznos információt összeszedni
Working holiday visa: egy angol nyelvű blogbejegyzés
Moving to Australia ebook: ez egy részletes összefoglaló az Ausztráliába költözésről, és az első 50 oldal bemutatja a különböző vízumtípusokat és a megszerzésükhöz hasznos tudnivalókat


Az első repülőút

Mindenképpen ajánlanám az IOM - International Organization for Migration szolgáltatását, mely egy útra érvényes jegyeket tud szerezni 40kg-os csomaghatárral. Szerintem nem kell leírnom, hogy ennek mekkora a jelentősége. Annak idején nekünk elég későn derült ki, hogy mikor jövünk pontosan, így nekünk már nem tudtak segíteni, amit nagyon sajnáltam, de aki picit flexibilisebb, vagy jó pár hónappal előre foglal, mindenképpen kérjen tőlük ajánlatot.

A következő opciónk a Bécs – Dubai – Perth útvonal Emirates-el, ami nemcsak hogy a leggyorsabb, de 23kg helyett 30kg a megengedett csomaghatár. Sajnos már erre is elfogytak a jegyek, mivel mi egyéb okokból kifolyólag csak egy adott napon tudtunk jönni, úgyhogy egyáltalán nem voltunk flexibilisek.

Maradt tehát a Qantas Budapest – Frankfurt – Singapore – Perth (vagy Budapest – London – Singapore – Perth) útvonalon, 23kg csomaggal. Nagyon szeretem a Qantast, de azért a fejenként plusz 7kg (vagy 17kg) csomag azért nagyon jó lett volna. Amúgy a Qantas - Emirates megállapodás alapján a Qantas már nem repül Európába.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEINK
Repülés (ez a Perth-Budapest repülőútról szól általában, nem az első utunkról)

HASZNOS LINKEK
IOM - International Organization for Migration


Álláskeresés

Talán a második legfontosabb témakör, hiszen munka nélkül hamar fel lehet élni az évek alatt otthon félretett pénzt.

A legfontosabb talán, hogy még kiutazás előtt mindenki nézzen utána, hogy a szakmája mennyire keresett Ausztráliában. Míg például mérnökök és bányamérnökök viszonylag könnyebben fognak állást találni, latintanárként nem lehet elhelyezkedni (történetesen ismerek egy német latintanárnőt itt). Azon is érdemes elgondolkozni, hogy sok munkakör van, ahol elsősorban ázsiai munkaerőt foglalkoztatnak, így velük kell majd versenyezni; pl. fodrász, kozmetikus, manikűrös, rengeteg pincér és szakács.

Még otthonról szintén érdemes nézegetni a Seek álláskereső portált, csak hogy lássuk, hogy mennyire keresett a szakmánk és a tapasztalatunk.

Aki már Ausztráliában van, azt tudom tanácsolni, hogy keresse fel az összes elérhető fejvadászt, és próbáljon velük bemutatkozó interjút összehozni. Félreértés ne essen, nem vagyok hasraesve az itteni fejvadászoktól, viszont két dolog miatt érdemes erre időt szánni:
 • Minden fejvadász kb. ugyanazokat fogja kérdezni, és ez nagyon jó gyakorlás az igazi interjú előtt, főleg ha valaki nem túl magabiztos, vagy nem annyira csúcsszuper az angolja.
 • Ha van egy állásra megfelelő ember a rendszerükben, az állást már meg sem fogják hirdetni, tehát mi nem is fogunk tudni az adott állásról ha előtte nem találkoztunk már a fejvadásszal.
Ezen kívül nagyon tudom tanácsolni, hogy ha valakinek van ötlete, hogy kb. milyen fajta cégnél szeretne dolgozni, az iratkozzon fel az adott cégek honlapján található karrier oldalakra. Én mikor tavaly állást kerestem, tudtam, hogy leginkább a bányaiparban szeretnék dolgozni, így feliratkoztam a számomra ismert nagy bányaipari cégek karrier oldalaira, akik emailben értesítettek, ha felkerült egy számomra érdekes álláshirdetés; és végül is így találtam meg a mostani munkámat.

Alapvetően az önéletrajz is picit más, mint otthon (pl. ne tegyünk rá képet!); ennek érdemes utánaolvasni.

Több fejvadász cég is közzéteszi évente az átlagfizetéseket városonként és munkakörönként, ezek szerintem elég pontosak (igaz a pénzügyi területen talán egy picit alacsonyabb a reális bér, de mindenképpen inkább az alsó limit az elérhető), tehát mindenképpen érdemes megnézegetni, hogy mekkora fizetésre számíthat az ember. A nettó fizetéskalkulátorral pedig könnyen ki lehet számítani, hogy mennyit kapunk majd hetente / kéthetente / havonta a bankszámlánkra (cégenként eltérő a fizetés gyakorisága).

A próbaidő általában fél év; fix időtartamú szerződés esetén nem biztos, hogy van.

A meghirdetett fizetés mindig per év értendő.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEINK
Álláskeresés

HASZNOS LINKEK
Seek álláskereső portál
HAYS salary guide
Robert Half finance and accounting salary guide
Robert Half technology salary guide
Paycalculator nettó fizetés kiszámolásához

FEJVADÁSZOK
Michael Page
Robert Walters
Robert Half
Charterhouse
MARS
Gel Group
Randstad
HAYS


Nyugdíj (superannuation)

A nyugdíjjárulék jelenleg a bruttó fizetés 9%-a, és 2013. július 1-től emelni fogják, először 9,5%-ra, majd folyamatos emelésekkel 2019-ig 12%-ra fog emelkedni.

A legtöbb munkaadó a meghirdetett fizetés felett fizeti ki a nyugdíjjárulékot; ezeket a következő formában hirdetik: $100.000+, azaz az éves fizetés $100.000 dollár, és ezen felül fizet a munkáltató évi $9.000 dollár nyugdíjjárulékot. Ha viszont azt olvassuk, hogy „$100.000 package”, akkor abból fogják levonni a nyugdíjárulékot, sőt, az is előfordulhat, hogy még a bónuszt is beleszámolják.

A nyugdíjjárulék 15%-al adózik, és ha nem ausztrál állampolgár végleg elhagyja az országot, megkaphatja az összegyűjtött járulékait, amiből a hatóság készségesen levon 35%-ot.

Számtalan nyugdíjalap van, minden cégnél van vagy egy saját, vagy egy, amit ajánlanak. Érdemes megnézni, hogy mennyi hozamot szoktak hozni, mert a legtöbb katasztrofális. Könyvvizsgálói munkám során tapasztaltam, hogy nagyon sok esetében bizony a készpénz opció hozta az elmúlt években a legmagasabb hozamot, ami azért elég siralmas. Érdemes még figyelni az éves díjakra is, mert még ott is lehúzhatnak minket.

60 éves kor felett lehet hozzáférni a félretett pénzhez.


Angol nyelvtudás

Igen, jól kell tudni angolul, ha az ember Ausztráliában szeretne élni. Sokkal könnyebb állást és barátokat találni, ha az ember normálisan tud kommunikálni, szóval ezt nem is ragozom tovább.

Szeretnék azonban eloszlatni egy tévhitet. Nemrég olvastam például a Határátkelő egyik bejegyzésében, hogy egy Ausztráliában élő honfitársunk azt írta, hogy márpedig ez az angol nem az az angol, amit az iskolában tanultunk. Hát erre csak azt tudom mondani, hogy ha valaki normálisan megtanult angolul, akkor ez bizony az az angol, amit megtanult. Persze nem mondom, hogy mindenkit könnyen meg lehet érteni; velünk is előfordult például, hogy Kalgoorlie-ban egy 70 körüli öreg bányász volt a túravezetőnk, és bizony kb. 10%-át értettük annak, amit mondott. Viszont nagyvárosokban szerintem nincs ilyen probléma. Sokkal több gond van a bevándorló ázsiaiak (vagy akár a skótok) kiejtésével. (Csak egy érdekes történet: van egy skót munkatársam, a férje walesi, és ő mesélte, hogy ha hazamennek a lány családjához és ő elkezd a családjával úgy beszélni, ahogy szoktak egymás közt, akkor a férj 10 év együttlét után sem érti, mit mond a feleség.)

Ha valaki azt várja, hogy kijön és majd "ráragad" az angol, azt sajnos el kell keserítenem. Ez nagyon jól működik pici gyerekeknél, akik tényleg csak oviba vagy iskolába járva akcentus nélkül meg tudnak tanulni beszélni. Azt mondanám, még egészen 20 éves korig is jól működhet a dolog, mert az ember agya még fiatalabb, és azért az iskolába járás is sokat lendít a dolgon. Azonban felnőtt fejjel, főleg, ha az ember a munkahelyén nem beszél egész nap, azért nem ragad csak úgy rá az angol. Viszont tényleg sokat lehet fejlődni, ha az embernek megvannak a rendes nyelvtani alapjai és a szókincse, csak sosem használta igazán az angolt; rendes alapok nélkül azonban felnőtt fejjel szerintem senkire nem fog csak úgy ráragadni az angol (ez persze csak a saját véleményem). Amin viszont a legnehezebb már felnőtt fejjel javítani, az a kiejtés. Én középiskola alatt egy fél nyarat eltöltöttem az USA-ban, és én a mai napig úgy érzem, hogy ott akkor többet fejlődött a kiejtésem, mint itt 3 év alatt, pedig sokat beszélek munka közben, főleg az előző munkahelyemen szinte egész nap vagy az ügyféllel beszéltem, vagy a junior munkatársakat tanítottam, sok tréninget is tartottam, és mégis, felnőtt fejjel már nem könnyű...


Egészségügy

Ez az a téma, amiről még sosem írtunk, mert szerencsére nincs sok tapasztalatunk: az itt eltöltött majdnem 3 év alatt ketten összesen ötször voltunk orvosnál.

Magyar állampolgárként két opció lehetséges egészségbiztosítás terén:
 • Ha az ember PR, akkor a Medicare, azaz a nemzeti egészségbiztosító hatálya alá tartozik. A fizetéséből levonják a 1,5%-os medicare levy-t, illetve fejenként éves $84.000 fizetés felett már vagy fizeti a plusz 1%-1,5%-os medicare levy surcharge-ot, vagy fizet magán biztosítást is.
 • Ha az ember nem PR, akkor magán biztosítást fizet.
Ha valakire nem vonatkozik a medicare levy, akkor is levonják év közben a fizetéséből, és év végén visszaigényelheti az adóbevallással (tax return), hacsak nem tölt ki egy nyilatkozatot és adja le a HR-en, hogy rá márpedig ez nem vonatkozik, ne vonják le a fizetéséből. Ezt nekem annak idején egy adós mondta, és a HR-esek nem is szokták tudni, a mostani munkahelyemen is én küldtem el a formanyomtatványt a HR-nek; a neve: Medicare Levy Variation Declaration Form. Év végén pedig (június 30 után, az adóbevallás leadása előtt) ki kell tölteni a Medicare Levy Examption Application Form-ot, és beküldeni a Department of Human Services-nek, és ők aláírják, hogy igen, ránk tényleg nem vonatkozik a medicare levy.

Nekünk kiutazásunk előtt a BUPA biztosítót ajánlotta a munkáltatóm, mert velük álltak kapcsolatban, úgyhogy mi őket választottuk, és meg vagyunk velük elégedve. Nem drágák, és ha visszaigénylés van, emailben elküldjük a scannelt nyomtatványt és számlát, és 2-3 napon belül a számlánkon van a pénz. (Magyarul az orvosnál mindig ki kell fizetnünk a teljes összeget.)

Csak mint információ, a BUPA 3 fajta biztosítást kínál külföldieknek (mikor mi csatlakoztunk, még HBA volt a biztosító neve, utána olvadtak bele a BUPA-ba, szóval a nevek amiket én ismerek picit mások, mint amit a honlapon találunk):
 • Essential visitors cover: Fedezi a kórházi ellátást állami intézményekben, nem fedezi azonban a járóbeteg ellátást.
 • Classic visitors cover: Fedezi a járóbeteg ellátást és a kórházi ellátást állami intézményekben. Mi ezt választottuk, mivel csak havi pár dollárral volt drágább, mint az előző verzió. Jelenleg kettőnknek összesen havi $190-t fizetünk (ha lennének gyerekeink, ez a biztosítás rájuk is vonatkozna, többletköltség nélkül).
 • Gold visitors cover: az előbbieken felül fizeti a magán kórházakban való ellátást. Nem választottuk ezt, mert jóval drágább, ésszerintem itt az állami kórházak is valószínűleg nagyon jók (még szerencsére egyet sem láttam belülről), de nagyon ajánlom annak, aki szülni szeretne, mert a magánkórházban való szülés úgyszólván luxus.
A fenti csomagok nem fedezik a fogászati és optikai ellátást, ha valaki szeretne ilyet, annak pluszban kell fizetni.

Illetve általában minden biztosítóra jellemző a várakozási idő (waiting period), pl. egy évnek el kell telni, mielőtt fedezik a szüléssel kapcsolatos vagy a már korábban fennálló betegségekkel kapcsolatos költségeket.

Mi eddig csak háziorvosnál voltunk (GP, azaz general practitioner, háziorvos mint olyan itt nincs), ott a visszatérítás általában 60% körül van. Egy átlagos látogatás a GP-nél $60-ba szokott kerülni, amiből legutóbb $35,60-t kaptunk vissza (ha az orvos ennél többet számláz ugyanarra a kezelésre, akkor is csak ennyit fogunk visszakapni, a lent belinkelt térítési lista alapján).

HASZNOS LINKEK
Department of Health and Ageing - Medicare Benefits Schedule: ha valaki nagyon türelmes, itt lehet utánaolvasni, hogy mikre térít a Medicare. Egy átlagos orvosi látogatásért "Level B" vizsgálatot szoktak felszámolni.


Női dolgok

Ha egy éppen Magyarországról érkezett új párral találkozunk, általában szépen elbeszélgetünk, majd mikor a búcsúzásra kerül a sor, a női tag félrehúz, és megkérdezi, hogy hova járok nőgyógyászhoz. A válasz pedig az, hogy bizony sehova. Eddig évente egyszer haza szoktunk menni, és otthonról szoktam tablettát hozni. Persze itt is fel lehet iratni, sőt, nem is kell nőgyógyászhoz menni, ha jól tudom, a háziorvos (GP) is felírja. Valószínűleg máshogy fogják hívni, de ugyanaz lesz a hatóanyaga. Viszont akkor bizony kell fizetni a GP-nek, és a tabletta is drágább, mint otthon.

A nőgyógyósz dolog kicsit máshogy működik, mint otthon – és sajnos nem jobban. Két évente ajánlott a méhnyakrákszűrés, viszont ebbe nem tartozik normál nőgyógyászati vizsgálat, az ember csak egy nővérrel találkozik. Vérvétel sincs évente – persze lehet kérni külön a GP-nél.

Én eddig egyszer voltam méhnyakrákszűrésen (PEP smear a neve), amit a GP írt fel. Mivel laboros dologról van szó, arra számítottam, hogy kb. a sima orvosi vizsgálat kétszerese, azaz $120 körül lesz. Legnagyobb meglepetésemre a következővel fogadtak: van a régi módszer, ami ingyenes (és ugye rám nem is vonatkozik a Medicare, azaz az állami egészségbiztosítás); vagy az új, ami pontosabb, azért $35 a díj, és nem támogatja a Medicare, tehát saját zsebből kell fizetni az egészet. Fő az egészség címmel az utóbbit választottam. Nem is kellett a helyszínen fizetni, hanem kiküldték a számlát, amire persze szépen rápakoltak még valami adminisztrációs költséget is, így a végösszeg $58,75 lett.


Lakásbérlés

Minden ideérkező első és legfontosabb teendője, hogy lakást találjon magának. Ez sokszor nem egyszerű. Itt sok minden eszembe jut, szóval csak pontokba szedem ezeket:
 • Érdemes még otthonról 1-2 hétre átmeneti lakhatást foglalni magunknak. A hotelek irtózatosan drágák ($150 per éj alatt nem hiszem, hogy lehetne bármit is találni). Nekünk annak idején az én munkaadóm foglalt egy hétre szállást, de lent megadtam két olyan oldal linkjét, amit ideérkező magyarok használtak átmeneti szállás keresésére.
 • A legtöbb lakást ügynökségen keresztül lehet bérelni, a RealEstate oldalon a legegyszerűbb keresni.
 • Az árak mindig per hét értendőek (és egy hónapban nem négy hét van).
 • Ügynökség nem ad úgy ki lakást, hogy előtte az ember nem nézte meg (magyarul otthonról nem igazán lehet itt előre lakást bérelni).
 • A minimum bérleti idő 6 hónap.
 • Azt tanácsolom, hogy először ne írjunk alá 6 hónapnál tovább; az első lakás sajnos sosem tökéletes, és fél év alatt már arra is rá fogunk jönni, hogy pontosan merre is szeretnénk lakni.
 • Ügynökségnél jelentkezéskor le kell tenni egy heti lakbérnek megfelelő előleget. Ha nem kapjuk meg a lakást, ezt visszakapjuk, ha viszont megkapjuk, és mégsem azt választjuk, akkor ez elveszik.
 • Jelentkezéskor meg kell adni referenciákat. Ha nincs Ausztráliában ismerős, meg lehet adni magyart is. Engem már többször megadtak referenciaként, és még soha nem hívott fel egy ügynök sem, de azért általában két embert meg kell adni.
 • Beköltözés előtt ki kell fizetni 4 heti kauciót, valamint 2 heti lakbért előre.
 • A közműves számlákat át kell íratni a saját nevünkre; az ügynökség meg fogja mondani, hogy melyik ügyben melyik cégnél kell jelentkezni.
 • Ha valaki vagy egyedül, vagy akár párként szeretne kicsit spórolni, a Gumtree nevű oldalon szoktak keresni lakótársakat. Az a viszonylag kevés ember, aki magánúton ad ki lakást is itt hirdet szerintem.
 • A lakásbérlés baromi drága. Egész Ausztráliában, de szerintem Perth vezeti a listát: a gazdaság jól megy, ezért sok munkaerő települ ide, de a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel.
 • Ha valaki legalább 2 évre jön, érdemes üres lakást bérelni, mert az összes bútor és berendezés ára visszajön 2 év alatt a bérleti díjak különbségéből, és akkor legalább olyan bútort veszünk, ami nekünk tetszik, és nincs agyon strapálva. (Sokszor a berendezés nélküli lakásban azért elektromos gépek, mint mosógép, szárító, mosogatógép és mikro azért vannak.)
 • Beköltözés után először 6 hét után, majd 3 havonta lesz ún. „inspection”, azaz jön az ügynök és megnézi mennyire vigyázunk a lakásra. Ezt mindig előre bejelentik, és természetesen mindig munkaidőben jönnek.
 • Ha valami elromlik a lakásban, az ügynöknek kell szólni, és megjavíttatják. A mi ügynökeink amúgy elég nemtörődömök, de javítás ügyben mindig nagyon hamar intézkedtek.
 • Alapból ahogy távolodunk a belvárostól, illetve Perth esetében nyugatról keletre (az óceántól távolodva) egyre olcsóbbak a lakásbérlések. Pl. mi $400-t fizetünk a lakásért a központban (ami nagyon jó ár!), de ugyanennyiért külvárosban akár 3 szobás lakást is kapnánk.
 • Perthben alapvetően nem nagyon van rossz környék. Én nem költöznék pl. Northbridge-be, ahova a fiatalok bulizni járnak, illetve vannak persze rosszabb hírű környékek, ahol több a betörés, de nincs olyan rész, aminek olyan lenne a híre, mint otthon a 8. kerületnek.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEINK
Lakáskeresés
Költözés
Internyet

HASZNOS LINKEK
RealEstate.com.au: lakáskeresés
Gumtree: lakáskeresés magánembertől, lakótárs keresés, használt bútor és berendezések vásárlása, biciklivásárlás, stb.
Stayz.com.au: ideiglenes szállás
Staywest.com.au: ideiglenes szállás Perthben


Jogosítvány

Alapszabály az, hogy aki ideiglenes vízumon tartózkodik Ausztráliában, az használhatja az otthoni jogosítványát, ha viszont állandó lakos, akkor a kiérkezés (vagy a PR státusz megítélése) után 3 hónapon belül kell itteni jogosítványt csináltatni.

Egészen eddig ez nagyon macerás volt, mivel magyarként újra le kellett vizsgázni. Azonban Nyugat-Ausztráliában 2013. március 1 óta a 25 év feletti magyar jogosítvánnyal rendelkezők mindenféle vizsga letétele nélkül kaphatnak itteni jogosítványt. VÉGRE!

Ha valakinek mégis vizsgáznia kell (pl. 25 év alatti), érdemes manuális váltós autón megtenni azt, mert az automata jogsi nem biztos, hogy mindenhol elég lesz, pl. munkahelyen ha vezetni kell, feltétel lehet a manuális jogsi.

A jogosítvány megszerzése amúgy egy állítólag nagyon gagyi tesztből (ezt még azok is hibátlanra szokták állítólag megírni, akiknek otthon nem volt jogsijuk), majd pedig egy forgalomban vezetésből áll. Ez utóbbin előszeretettel szórják ki az embereket apróságok miatt; pl. egy ismerősünket meghúzták azért, mert piros lámpához közeledvén üresbe váltott. Ugye aki már vezet 5-10 éve, nem biztos, hogy mindent a könyv szerint csinál, már sok minden (adott esetben nem szabályos) dolog berögzülhetett.

Nemzetközi jogosítvány: Na ez érdekes kérdés. Nem drága, tehát azt tanácsolom, hogy mindenki csináltasson otthon. Nekem nincs (legutóbbi otthonlétünk alatt akartam csináltatni, de elfelejtettem, pedig voltam az okmányirodában), Attilának volt, de elvesztette. Ausztráliában teljesen jól el lehet lenni nélküle; ha mégis kell fordítás, elfogadják, ha mi magunk csinálunk róla egy fordítást, és aláíratjuk egy ausztrál okleveles könyvelővel (CA). Új-Zélandon elvileg kell hivatalos fordítás; Attila pont az odautazásunk előtti nap vette észre, hogy elveszett a nemzetközi jogsija, így e nélkül mentünk; én megkerestem és kinyomtattam a kapcsolódó EU-s törvényt, amiben benne van maga a jogsi és a fordítás angolra, és ezt az autóbérlő elfogadta (na jó, meg sem nézte, de megírtuk neki, hogy csak ilyenünk van), rendőrök pedig szerencsére nem állítottak meg, szóval azt nem tudjuk, hogy ők elfogadnák-e.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEINK
Vezetés

HASZNOS LINKEK
Department of Transport: Apply for a WA driver's licence (overseas licence holders)
Certifying documents: azon személyek listája, akik hitelesíthetnek dokumentumot
Council Directive on driving licenses (91/439/EEC): a 27. oldalon van a minta jogosítvány, angol fordítással


Autóvásárlás

Itt két lehetőség van: kereskedőtől, illetve magánszemélytől venni. Mi mindkettőt kipróbáltuk. A kereskedő természetesen drágább, de ha gyorsan kell az autó, akkor jobb, mert nagyobb a választék, és ha volt is valamilyen probléma az autóval, azt a kereskedő már valószínűleg megcsináltatta. Én mégis a magánszemélytől vásárlást ajánlanám, mivel olcsóbb, és itt nagy általánosságban megbízhatóak az emberek; nem kell például azon izgulni, hogy mennyit lett visszatekerve a kilométeróra.

Maga a vásárlás folyamata is jóval egyszerűbb; ezt elég jól leírta Attila az Új autó című korábbi bejegyzésben.

Autótulajdonosként egy fix költségünk van, a regisztráció, melyet az államnak kell fizetni. Ezt egy állítólag bonyolult képlet alapján számolják, úgyhogy légyszi senki ne kérdezze meg, mi alapján számolják. A lényeg, hogy választhatunk, hogy fél évente vagy évente fizetjük, és benne van az otthoni kötelezőnek megfelelő biztosítás (tehát a biztosítótársaságok honlapján ezt hiába keressük). Mint információ: Toyota Camry 2005 után mi az átiratásért $236-ot, a regisztrációért pedig félévente $250-t fizetünk (éves fizetésnél lehet pár dollárt spórolni).

Fizetünk ezen felül egy olyan biztosítást, ami ugyanaz, mint otthon a kötelező (itt nem kötelező), erre havi $12.61-t fizetünk.

Ezen felül lehet még casco-nak megfelelő biztosítást is kötni. Az új autónál gondoltuk, hogy kéne, de mivel a $8.000-os autóra éve $600 lett volna, úgy gondoltuk, hogy ez túl sok lenne.

Még egy dolog, ami hasznos, és nekünk is van: RAC tagság (államonként kicsit más a neve). Ez egy autómentő szolgálat, és főleg akkor nagyon hasznos, ha az ember nagyvárosokon kívül is közlekedik. Vidéken sokszor 200km-enként van egy pici település, és ha az ember véletlenül kettő ilyen közt robban le (vagy elüt egy kengurut, ami elég gyakori), van kit hívni, és ők díjmentesen kijönnek és ha kell elvontatnak. Ha valamit kell javítani az autón, azt is megcsinálják, de azért természetesen már fizetni kell. Szerintem megéri, mert nem túl drága, mi évi $149-t fizetünk.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEINK
Autó
Új autó

HASZNOS LINKEK
Gumtree: itt ingyenes a hirdetés, tehát itt főleg magánszemélyek hirdetnek
Carsales.com.au: itt fizetős a hirdetés, tehát itt főleg kereskedők hirdetnek
RAC roadside assistance


Bankolás

Teljes mértékben elégedett vagyok az ausztrál bankokkal. Nem ajánlanék egy bizonyos bankot, csak azt, hogy mindenképpen ott nyissunk számlát, ahol van olyan csomag, ahol nincs semmiféle költség (bankkártyaköltség, számlavezetési költség, készpénzfelvételi díj, utalási költség). Mi a NAB-nál vagyunk, és nagyon elégedettek vagyunk vele. Egyetlen költség, ami felmerül, ha külföldi pénznemben fizetünk a kártyával, erre 2%-ot számolnak fel (illetve a külföldre utalásnak is van költsége), de a normál mindennapi bankolás teljesen ingyenes. Sőt, csak a 3. elvesztett bankkártyát kellene fizetni, kettőt simán el lehet veszteni büntetés nélkül.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEINK
Bankolás


Internet

Erről is írtunk (azaz panaszkodtunk) már korábban. Sokminden nem változott, viszont van egy úgynevezett National Broadband Network nevű újítás, és már vannak olyan csomagok, amelyek ennek segítségével gyorsabb és olcsóbb internetet kínálnak, szóval érdemes utánanézni.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEINK
Internyet


Tömegközlekedés

Perthben erre azt mondanám, hogy jó, de lehetne sokkal jobb is. Van pár vasútvonal, ami gyors, tiszta, és a reggeli és késő délutáni csúcsforgalomtól eltekintve kényelmes. A probléma ott kezdődik, amikor az ember messzebb lakik a vasútállomástól, a buszok ugyanis nem járnak túl gyakran, főleg nap közben, és így bizony megnő a menetidő. Viszont szinte minden vasútállomás mellet van nagy parkoló, tehát sokan csak az állomásig mennek autóval, onnan vonatoznak, ami tényleg sokkal okosabb, mint ülni a dugóban.

A forgalom sajnos egyre rosszabb, mivel évente jelentős mennyiségű munkaerő áramlik Perthbe, minek következtében egyre több az autó, és az útrendszer sajnos nem tud ezzel a növekedéssel lépést tartani.

Amit Perthben mindenképpen ajánlanék, az a SmartRider kártya. Ez egy feltölthető kártya, amit buszra vagy vonatra felszálláskor és leszálláskor le kell csippantani (tag-elni). Előnye, hogy nem csak hogy nem kell készpénzzel vesződni, de még kedvezményt is ad: ha a Transperth irodáiban vagy a buszsofőröknél töltjük fel, 15%-ot, ha pedig beállítjuk a bankkártyáról való feltöltést (ha $x alá megy az egyenlege, feltölti $y-al), akkor 25%-ot spórolhatunk az utazáson, ami nem kevés. A kártya 10 dollárba kerül, és ha jól tudom, visszaváltható.

Melbourne-ben és Sydney-ben is használtuk a tömegközlekedést, és igaz, hogy turistaként nem lehet ezt annyira megítélni, mint ott élve, de szerintem az ottani rendszerek sem jobbak vagy rosszabbak. Melbourne-ben szerintem nagyon jól működik a villamosközlekedés; Sydney-ben viszont nem voltunk elégedettek a vonatok tisztaságával. Amit még szeretnék megemlíteni: Melbourne-ben nagyon nagyon nagyon jó a közlekedési társaság okostelefonos appje. (Sajnos a perthi nevetséges.)

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEINK
Tömegközlekedés

HASZNOS LINKEK
Transperth: ha valakit érdekel, itt lehet utazást tervezni, illetve megnézni, hogy A-ból B-be eljutás mennyibe kerül.


Kutyával Ausztráliába

Ennek a témának nem vagyok a szakértője, de olvastam róla, és a rossz hír az, hogy nagyon nem egyszerű a dolog. Nagyon jó és részletes összefoglalót írt erről Ági (az oldal jobb felső sarkában vannak a linkek), szóval akit érdekel a téma, mindenképpen olvassa el ezeket a bejegyzéseket.

A kutyatartásról pedig csak annyit, hogy minden kutyusnak kell chip, van kutyaadó is (szerintem Ági erről is írt), és mivel a dolog szabályozott, egyáltalán nincsenek kóborkutyák. Ezen kívül a gazdik összeszedik az eb után a kakit, tehát kutyakaki sincs az utcán (ehhez egyébként sok parkban és strandon biztosítanak zacsit, hogy ne legyen kifogás.)

HASZNOS LINKEK
Go to Melbourne – Kutya Ausztráliába


Költségek

Ausztrália drága hely. Nagyon drága. Persze itteni fizetésből simán meg lehet élni (és nem is rosszul), de ha valaki az otthon félrerakott pénzéből kell hogy itt megéljen, az sokkoló. (Kedvenc történetem erre, hogy Attila Magyarországon zöldségek közül csak az uborkát és a piros retket volt hajlandó megenni, de mikor kiérkeztünk, nekünk olyan drága volt az uborka, hogy nem vettük meg; mivel a jégcsapretek volt éppen a legolcsóbb, hetekig csak azt ettünk.)

Ezért írom mindig minden érdeklődőnek, hogy nagyon gondolja meg, hogy mennyi pénzzel indul el Magyarországról. Mikor megérkeztünk, nekünk az első héten elment 3,000 dollár, pedig a szállásunk egy hétig ingyen volt. Az első hétre - hetekre a következő költségekkel érdemes számolni:
 • Ideiglenes szállás: nekünk nem volt ilyen, de páronként legalább $100 per nap hostelben, vagy egyéb ideiglenes szállás igénytől függően.
 • Lakás: kaució 4 heti lakbér, plusz 2 hét előre, tehát 6 x 350-550 dollár (ez a legnagyobb kiadás).
 • Bútor (ha van bent hűtő, mosógép, stb): 2,000 dollár, plusz 200-300 apróságokra (ágynemű, tányérok, edények, stb.). Persze határ a csillagos ég; ha valaki sok évre tervez, természetesen érdemes kicsit többet költeni.
 • Sampon, tusfürdő, mosószer, takarítószer: mi 100 dollárt költöttünk erre első héten, ami nagyon soknak hangzik, de mindent meg kell venni egyszerre.
 • Ennivaló: 2 főre, ha boltban vásárol valaki és főz, szerintem napi 10-20 dollárral kell számolni, igényektől / mennyiségtől függően. Egy átlag ebéd 10 dollárba kerül.
 • Közlekedés: Perth központjában a közlekedés ingyenes, amúgy napi 6-10 dollárral kell számolni fejenként.
Most átlagban 3.700 dollárt költünk havonta, nem számolva a nyaralásokat. Nem spórolunk, de nem is szórjuk a pénzt. Mivel én utálok vásárolni, keveset költök ruhákra, tehát ezen sokat „spórolunk”. Amúgy a legnagyobb költségünk a lakbér, ami $400 hetente, tehát havi átlagban $1,733; ha még hozzávesszük a rezsit, akkor a havi költségeink fele fix, tehát olyan, amin nem tudunk spórolni.

A két legnagyobb lánc a Woolworths és a Coles; mi a Woolworthben vásárolunk, mert Attilának az esik útba munkából hazafele jövet. Amúgy szerintem nincs túl nagy különbség a kettő közt. Keleten van ALDI is, amit nagyon irigylek tőlük; Nyugat-Ausztráliában még nincsenek jelen, de pár hónapja azt olvastam, hogy talán most már jönnek erre felé is. Amúgy nagyon néha vásárolunk piacon (messze vannak, ezért nem gyakrabban), a Fremantle Market elég jó (nem szuper olcsó), illetve van a Spud Shed nevű hely északon, ami nagyon olcsó, viszont nekünk nagyon messze van. Melbourne-ben mindenképpen ajánlom a Queen Victoria Market-et, ami szuper, és nagyon sajnálom, hogy ilyen nekünk nincs.

A havi bevásárlásainkon és tankolásokon 5%-ot spórolunk a már korábban említett RAC tagsággal: az oldalukon lehet 5%-os kedvezménnyel bevásárlókártyákat venni, ami aztán úgy működik, mint egy bankkártya, de minden $100 dollár értékért csak $95-öt kell fizetni. Havi $500 értékben veszünk ilyet, amin havonta $25-t spórolunk.

HASZNOS LINKEK
Expat Forum: Cost of living in Australia: az itteni hozzászólások alapján a kiérkezésünk előtt teljesen pontos költségtervezetet tudtam felállítani
100 cikk ára Ausztráliában: ez egy 2010-es lista, de az infláció nem nagy, szóval nem túl sokat változtak az árak
RAC gift card
The Reject Shop: amolyan 100 forintos jellegű bolt, jó áron lehet takarítószereket, sampont, tusfürdőt, bögréket, tányérakat, stb. vásárolni (a 2 dolláros serpenyő viszont az első palacsintasütést sem fogja túlélni)


Gyerekkel Ausztráliában

Szilárd meggyőződésem, hogy nincs jobb hely a világon gyereket nevelni, mint Ausztráliában. Pár ok:
 • Ha itt születik a gyerek, vagy pici korban kerül ki, akcentus nélkül fog angolul beszélni; ennél nagyobb előnyt nem adhatunk az életben a gyerekünknek. (Persze ez minden angol anyanyelvű országra érvényes.)
 • Rengeteg a játszótér (és persze mind gyönyörű).
 • A gyerekek itt szeretnek iskolába járni. A tanárok nem alulfizetettek, nem fásultak bele a munkájukba, nem agresszívek a gyerekekkel (jó, biztos van ellenpélda is, de csak azt tudom leírni, amit gyerekes barátainktól hallok).
 • Egészséges életmód. Az ausztrálok sokkal többet sportolnak, mint szerintem az európaiak (lehet, hogy ennek köze van ahhoz is, hogy egész évben elég jó az idő a kinti sportoláshoz), és ezt már gyerekkorban elkezdik. Jóval kevesebb elhízott gyereket (és felnőttet) látni itt, mint otthon, vagy főleg egy spanyol vagy görög nyaralás során, ahol a tengerpart tele van az elhízott fehérbőrű vörösre égett britekkel.
 • Az éghajlat miatt sokkal kevesebbet betegek a gyerekek. A sós tengerparti levegő is jót tesz.
 • Az allergia (mint parlagfű és társai) itt szerintem teljesen ismeretlen.
 • Többen mondják, hogy nem jó az iskolarendszer; én ezzel nem értek egyet. Szerintem teljesen megfelelő; lehet, hogy kevesebbet kell magolni, mint Magyarországon, de nem biztos, hogy ez hátrány, sőt.
Az iskola amúgy 3 éves kortól ingyenes (vannak persze magániskolák), ekkor mennek a gyerekek pre-primaryba, amit talán iskola előkészítőnek szoktak fordítani. Viszont általában 17 éves korban érettségiznek, így egyáltalán nem ritka a 21 (vagy akár 20) éves frissdiplomás.

3 év alatti gyerek esetében viszont nagyon drága a bölcsi (daycare). Írtam korábban, hogy állampolgároknak és PR státuszúaknak jár adókedvezmény, de még így is nagyon drága, alapban 80 dollárral lehet számolni naponta. És mivel a gyereknek fontos, hogy közösségben legyen, illetve hogy minél előbb megtanuljon angolul, szerintem heti 2 alkalmat mindenképpen érdemes a gyereket bölcsibe vinni. Szóval 3 év alatti gyerekkel való kiköltözéskor erre mindenképpen el kell gondolkodni.


Végül pedig pár általános érvényű tanács:
 • Olvassunk blogokat. Nagyon hasznosak, én is elolvastam párat, mielőtt kijöttünk. Rengeteg információt össze lehet szedni, és jól lehet látni, hogy vannak akiknek tényleg nagyon jól megy itt, viszont sajnos mindig vannak olyanok, akiknek nem jön be úgy az élet, mint ahogy szerették volna. Viszont mindig legyünk objektívek, mivel mindenki más háttérrel rendelkezik, más képzettséggel, szakmai tapasztalattal és nyelvtudással. Ha valakinek sok ideje van, ajánlom a Minden lehetséges című blogot, mely szerintem egy sikertörténet, és megmutatja, hogy kemény munkával bizony bármit el lehet érni: Kropi és Ági 2005-ben kötöztek Melbourne-be, diplomával és 10 év körüli szakmai tapasztalattal eleinte takarítottak és pincérkedtek, viszont ma már van két gyerekük, házuk a kertvárosban, jó munkájuk, és ausztrál állampolgárok. (Vigyázat: Kropi eleinte rengeteget írt! :) )
 • Olvassunk fórumokat. Ezek általában angol nyelven érhetők el, viszont szintén rengeteg hasznos információt lehet ezeken találni.
 • Találtam egy nagyon átfogó ebookot az interneten: Moving to Australia ebook. Ez 2010-es kiadás, de tudom, hogy azóta azért annyira sok minden nem változott, szóval ezt nagyon ajánlom annak, aki komolyan gondolja a dolgot. Igaz nem ingyenes, 16 dollárba kerül, de 300 oldalon rengeteg hasznos információ van (pl. 50 oldal szól csak a különböző vízumokról), szerintem bőven megéri, ha ezzel kivált az ember sok napnyi kutatómunkát. Ízelítő a témákból: vízumok, városok és államok ismertetője, hogyan zárjuk le az "előző" életünket, költözés - csekklistával, munkavállalás, adózás, bankolás, egészségügy, ételek - italok - szolgáltatások, autóvásárlás, közlekedés, kulturális különbségek, házvásárlás, utazás Ausztrálián belül és kívül.
 • Ausztráliába mentem, majd jövök - Kivándorlás Ausztráliába: egy másik blogíró által írt összefoglaló
 • Pappito - miket érdemes tudni az Új-Zélandra kivándorlás előtt: sok dolog nem csak Új-Zélandra érvényes.
 • És végül, de nem utolsó sorban: azt szoktam mindenkinek mondani, hogy én nem jönnék ki úgy, hogy legalább egyikőnknek nincs biztos állása. Persze nagyon sok nálam bevállalósabb ember van a világon, szóval ez csak a saját véleményem.

Ha esetleg van még olyan téma, amit nem érintettem, vagy bármilyen kérdés, tényleg szívesen válaszolok, de arra kérnék mindenkit, hogy ne emailt írjon, hanem lent a megjegyzéseknél kérdezzen, mert lehet, hogy a válasz másnak is segítséget fog nyújtani.

47 megjegyzés:

 1. Szuper bejegyzes! ertekelem az idot es energiat amit raszantatok. Egyetlen megjegyzes - amiben biztos vagyok mert aktualis, hogy PR-al negy ev utan kerheted az allampolgarsagot. Udv.Maria

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Nagyon szépen köszönöm a javítást, ez teljesen elkerülte a figyelmemet, pedig nem tegnap változott. Már javítottam is. Csak annyit fűznék hozzá, hogy ha minden igaz, a négy évből elég, ha csak az utolsó évben van az ember PR-on.

   Törlés
  2. szuper ez a hir Maria, vegre egy kis konnyites...

   Törlés
  3. Nagyon szépen köszönöm az információkat :)
   Múlt hét kedden kaptuk meg a PR-t, szóval most még teljes a káosz a fejünkben, de igyekszünk magunkhoz térni :)

   Törlés
  4. Gratulálunk, PR-ral minden sokkal könnyebb. :)

   Törlés
 2. Hali!

  Köszi a bejegyzést, jól össze van szedve!
  Ezután minden érdeklődőnek csak ezt a linket küldöm! :)

  Egyetlen építő jellegű megjegyzés csak:
  Sokan jönnek nyelvtudás nélkül, aztán panaszkodnak, hogy nem érzik jól magukat, mert nem tudnak egy jót beszélgetni senkivel...
  Szóval még az angol nyelv ismerete (mint alapfeltétel) hiányzik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Nagyon örülök, hogy tetszett a bejegyzés. :) Az angol nyelv tényleg nagyon fontos (nem is értem hogy mer bárki is nyelvtudás nélkül kijönni), viszont írtam róla. Vagy nem voltam elég meggyőző??? :)

   Törlés
 3. Szia! Koszi szepen a bejegyzest! :) Pont arra lettem volna kivancsi, hogy van-e olyan kornyek, ahova nem erdemes koltozni vagy egyaltalan hol erdemes lakast keresni. Megkaptam a valaszt :) Egyebkent a szuper a bolg.

  VálaszTörlés
 4. Szia Bernadett, nagyon jo a blog-og. Ami kèrdèsem lenne az hogy van e családi pòtlèk vagy ilyesmi? Nem láttam sehol, talan elmulasztottam? Mi juliusban megyunk Perthbe a UK-bol. ITT elunk 14 eve. Mi a 3 eves kislanyunkkal megyunk ezert kerdezem. Koszike

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! A legfontosabb tudnivaló, hogy bármilyen juttatás csak PR-ként jár az embernek.

   Amiről én tudok, az a következő:
   Child care rebate (fent már említettem) - ez összegben nagy lehet, viszont az effektív költség max. felét lehet csak visszakapni.
   Family Tax Benefit Part A (bárki kaphatja) és Part B (egy keresetből élő család kaphatja): hát senki nem ebből fog meggazdagodni, jelenleg a Part A kéthetente max. $172.20, a Part B kéthetente max. $55.16.
   Ezeken kívül újszülöttek után lehet még némi pénzt kapni. Én másról nem nagyon hallottam még; igaz soha nem is olvastam utána.

   Törlés
 5. Szeretnem megkerdezni, hatha jartasok vagytok ebben, mennyit kell fizetni az internetert? Ugy hallom, attol fugg, mennyi gigabajtot tolt le havonta az ember. Az a helyzet, hogy ujabban a magyar tevet internetrol nezzuk (Kozel Keleten elunk) de fogalmam sincs hogy ez mennyi adatatvitelt jelent. Itt korlatlan internethasznalatunk van. Kivancsi vagyok, hogy Ausztraliaban is nezhetem-e ezt a tevet komoly osszegek nelkul?

  Van valaki aki tudomasotok szerint aki IPTV-n keresztul nezi a magyar musorokat ott kinn? Sok sok ev tavollet utan, 3 honap mulva ismet Perth-I lakosok leszunk, nekem PR-om van, ferjem, gyerekek ausztral allampolgarok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hali. Saját tapasztalatomból kiindulva szerintem a probléma nem az adatkorláttal lesz, hanem a sebességgel. Innen európai videót nézni kínszenvedés, valahogy arrafelé lassú a kapcsolat és nem tudom hogy ez az új NBN változtat-e rajta. De Amerika felé például semmi probléma, a Youtube kiválóan működik, de egy Index-el vagy Origoval már régóta nem próbálkozok. Nem tudom pontosan mi ez az IPTV, de gyanítom, hogy nem lesz nagy sikerélményetek. Itt egy oldal ahol böngészhettek ajánlatokat, én úgy gondolom 50GB már bármire elég kell legyen, az kvázi korlátlan.

   http://comms.iselect.com.au/broadband/?onsite=broadband_fr_health

   Törlés
  2. Szia, koszi, a valaszt. Mi itt Dubai mellett ennek a segitsegevel nezzuk a tobb mint 100 magyar tv csatornalt, (lasd linket alabb) es nagyon meg vagyunk vele elegedve. Kozben masokat is kerdeztem azt mondtak hogy az iinet megbizhato, jo a sebessege es nezhetem vele a tevemet is, ugyhogy iinet-unk lesz valoszinuleg. Az NBN a hillsben nincs meg, mi ott fogunk lakni.

   http://root.nezdmagyarul.tv/?page_id=649

   Törlés
  3. Szia! Ha már itt vagytok és használjátok, megírod majd, hogy hogy működik? Nem tűnik egy drága dolognak, szóval ha működik rendesen, lehet az új házba majd kipróbáljuk. Köszi

   Törlés
 6. Kedves Bernadett és Attila!

  Már régóta olvassuk a blogotokat:-) Augusztus végén vagy szeptember elején szeretnénk kiutazni Ausztráliába diákvízummal. Először Sydney városában gondolkodtunk, majd az időjárás és a kisvárosi hangulat miatt áttértünk Perth-re. Az iroda mellyel kapcsolatba léptünk Sydney városát javasolja nekünk a kezdetekhez. (Tanulás és munka terén)
  Szeretnénk kérni véleményeteket a két város közötti különbségekről, tapasztalataitokról, természetesen ha időtök engedi:-)

  Várjuk szíves válaszotokat!

  Üdvözlettel: Kriszti&Gábor

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sziasztok!
   Sajnos nem hiszem, hogy túl sok hasznosat tudunk segíteni ebben az ügyben. Egyrészt mi nem tanulóvízummal jöttünk, csak hallomásból tudjuk, hogy mivel jár, például, hogy kevesebbet dolgozhatsz, stb. Sydneyben sokat nem tudok, összesen 3 napot voltunk 3 éve, írtunk róla anno pár cikket, nekem különösebben nem jött be, de ha szereted Budapestet akkor az is tetszeni fog. De Perth szerintem sokkal élhetőbb. Melbourne is jobb. A munkalehetőségek nyilván a képzettségtől is függenek, vannak ágazatok ahol itt van több lehetőség (pl. építő-, bánya- és olajipar), de mondjuk szolgáltatásokban vagy vendéglátásban Sydney biztos jobban áll, már csak mérete folytán is. Attól függ mit akartok csinálni. Üdv, Attila.

   Törlés
 7. Sziasztok!

  Nagyon szépen köszönjük a válaszotokat!
  Több véleményt, ismerős ismerősét kérdeztünk eddig, és mindenki Perth városát ajánlotta nekünk:-)
  Kérdem, hogy volna rá lehetőségünk, hogy privát e-mail címet kaphassunk tőletek, mert lennének még további kérdéseink. pl.:időjárás, ruházat, magyar összejövetelek, kapcsolatok, stb...

  Üdvözlettel: Kriszti &Gábor

  VálaszTörlés
 8. Mobiltelefonokrol mit kell tudni? Pay as you go vagy havi szamlas a jobb? Es melyik szolgaltato? Mire kell odafigyelni? Mobilunk van csak egy kartyat akarunk venni bele es csak telefonalni meg uzeneteket akarunk kuldeni, szoval csak a legszimplabb es legolcsobb varians erdekel mivel mivel munkank az elejen nem lesz... Koszi!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A prepaid nem éri meg. Nekünk TPG van; nincs fix szerződésünk, de direct debittel vonják le. Havi $18.99, és nemzetközi hívások is benne vannak. Annyi, hogy ha ezt a csomagot választod, a 13-as számokért pluszban kell fizetni, de van olyan csomagjuk, ahol a nemzetközi számok helyett a 13-as számokat tartalmazza, szóval lehet választani igény szerint.

   Törlés
  2. Koszi az infot! A TPG-rol sosem hallottam. Valami uj szolagaltato lehet. Mi a Hillsben leszunk igy a lefedettseg lehet kerdesesse valik. Mi az a 13-as szam? Most nezem a weboldalukat, van olyan h 13-as szam meg emlit meg 1800-as szamokat is, hogy ezek emelt tarifasak. Nekem ez kinaiul van de nem baj majd szep lassan beletanulok. A 20 dollaros havidij mellett meg kulon kell fizetni percdijakat mindenfele hivasert? Vagy ez az included value $500 per month folotti beszelgetestol szamlazodik? Nemzetkozi hivasokra nem lesz szuksegunk, arra ott van a skype. Internet szolgaltatok kozul iinet-et javasoltak leendo szomszedaink, mobilrol nem nyilatkoztak...

   Törlés
  3. Ha a lefedettség a lényeg, akkor a Telstra a legjobb szerintem. A TPG az Optus hálózatát használja.

   A 20 dolláron felül nem kell semmit fizetni, hacsak nem beszélsz többet, mint az a párszáz perc...

   A 13-as számmal például taxit, meg közüzemi szolgáltatókat lehet hívni.

   Törlés
 9. Szia.... Remélem jól vagytok..
  Egy infót szeretnék kérdezni tőletek. -Elolvastam a történeteteket és tanácsaitokat mert érdekelt.
  Én kamion sofőr vagyok Európai jogsival. -Ausztráliában tudnék ezzel munkát találni legalább az első évekbe? -Mert akkor a lakással nem lenne gondom..
  Erre a kérdésemre senki sem tudott konkrét választ adni idáig..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia. Sajnos erre mi sem tudunk válaszolni, nagyjából fogalmunk sincs a kamionos bizniszről.

   Törlés
 10. Kedves Bernadett!
  Nagyon hasznos a bejegyzes, halas vagyok erte, koszonom, hogy faradtal vele.
  Udvozlettel,
  Niki (meg Magyarorszagrol)

  VálaszTörlés
 11. Kedves Bernadett!
  Nagyon hasznos a bejegyzes, halas vagyok erte, koszonom, hogy faradtal vele.
  Udvozlettel,
  Niki (meg Magyarorszagrol)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Niki! Nagyon örülök, hogy hasznosnak találtad!

   Törlés
 12. Szia! Nagyon tetszett minden, amit leírtál, eddig ez volt a legrészletesebb leírás. Köszi!! Mi még csak a gondolatnál járunk, hogy érdemes-e kiköltözni. Nekem ezek lennének a kérdéseim hozzád, ha nem gond neked: 1. Az iskola akkor pénzbe kerül, vagy nem? Másik blogon azt olvastam, hogy évente 9000 AUD, de te azt írtad, hogy 3 éves korig kell csak fizetni. Nekünk 3 gyerekünk van, 8,9,11 évesek, nem mindegy a suliköltség. 2. Mérlegképes könyvelőként -egyébként eredetileg BA közgazdász diplomával - mik az esélyek az elhelyezkedésre szakmán belül? Angolul elvileg jól tudok. Párom szakács, sokéves tapasztalattal (őt nem féltem az állástalanságtól, bár az ő angolja még nem túl jó..). Mi egyébként Mackay-t nézegetjük, esetleg van róla bármilyen véleményed? Köszönöm előre is, ha szánsz időt a válaszra. Szia, Lívia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Lívia!

   1. Az állami (public school) állampolgárnak és állandó lakosnak nem kerül pénzbe. Persze itt is vannak költséget, pl. könyv, egyenruha, stb., de ez mindenhol van. Amúgy kb. két hete tudtam meg, hogy az állami iskolákban nem kötelező az iskola boltjában megvenni a címeres egyenruhát, elég Targetben, Kmartban, stb. kb. ötödannyiért megvenni az iskola színeinek megfelelő ruhákat. 3 gyereknél (még egynél is) ez azért elég nagy megtakarítás.

   Az ideiglenes vízummal rendelkezőknek lehet, hogy kell fizetni, ebben nem vagyok otthon. Gyorsan rákerestem neten, és államonként változik, illetve lehet mentességért jelentkezni, de ennek nézzetek utána, hogy hol mennyit kell fizetni, illetve mennyi az esély mentességet kapni.

   2. Hát esély mindig van, aztán valaki könnyen talál, valaki nem. Itt nyugaton most nem túl jó a munkaerőpiac, keleten más a helyzet, de pl. Queenslandről nem sok mindent tudok. Ausztrál tapasztalat nélkül mindig nehéz, hacsak nem éppen dübörög a gazdaság és sok embert szív fel a munkaerőpiac.

   3. Nem jártam még arrafele, nem nagyon tudok róla semmit. Egyik barátnőm élt ott egy évet, majd megkérdezem, ha legközelebb találkozunk.

   Üdv,
   Bernadett

   Törlés
 13. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 14. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 15. Sziasztok!!!!! Ugy ereztem meg kell irjam nektek ,hogy mennyire szuper ez a blog. Az hiszem midnenki neveben mondhatom, nagyon halasak vagyunk ezekert az informaciokert. Tokeletes betekintes egy masik vilagba es pontos kepet ad az ottani eletrol. Meg nem olvastam el mindent de biztosan at fogom nyalazni, mert midnen informaciora szuksegem lesz, ha vegre valahara eljutok oda. Sok sikert a tovabbi blogirashoz es a remenyteljes jovotokhoz!!!! 👍👍👍👍👍👍👍

  VálaszTörlés
 16. Sziasztok
  Nagyon sok hasznos informaciot adtatok at elore is koszonom , ami nalunk meg kerdeses es kicsit maskeppen tortenhet hogy mi UK bol koltoznenk at mikek erintenek maskeppen jogsik angol mar 5 eve es 10 eve ferjeme, 5 gyermeket nevelunk kozosen 10 hostol 14 evesig ,sajnos En lennek a fodolgozo mint itt is noverkent probalok cegenbelyl athelyezest kerni a kerdes itt mivel ferjem nem dolgozik egeszsegugyi okokbol kapunk tamogatast es mintha 2 fizubol elnenk ott is segitik a gyerekeseket ? Vagy mennyi kb egy nover fizetes? Meglehet e belole elni ? A ceg sydneben van mik a kornyezo olcso jo kertes reszek ? Minden tanacsot otletet elfogadunk elore is koszonjuk .

  VálaszTörlés
 17. Szia! Hát nem állítom, hogy mindent értek abból amit leírtál, de nem is nagyon tudok ezekben segíteni. Nem Sydneyben élünk, nem tudom mennyi egy nővér fizetése, de majdnem biztos hogy ekkora család nem tud belőle megélni. Segélyre nem alapoznék, mégha járna is nektek valami (ami rengeteg dologtól függ), az nem lesz valami nagy durranás.

  VálaszTörlés
 18. Szia!Mi 3 hétre mennénk rokonokhoz .Kérdésem az lenne h mennyi pénzel induljunk el ?Sajnos unoka tesóm nem mondja meg .Azt sem szeretném h mindent ők fizessenek.Köszi a válaszodat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát figyelj én erre nem tudok mit mondani, attól függ, hogy mire akarsz költeni. Azzal számolj, hogy minden (kaja, utazás, szórakozás) 2-3x olyan drága mint otthon, egy közepes bevásárlás is 80-100 dollár. Ha nem akarsz túl sok készpénzt átváltani (mindenképp otthon váltsad, ne itt), akkor legyen pénz a bankkártyádon, itt mindenhol lehet vele fizetni.

   Törlés
 19. Szép Napot!
  Az lenne a kérdésem, hogy Ausztráliába, hogy érdemes kimenni, főiskola vagy OKJ is jó ha rajta van a Sol listán?
  Ha kimegyek egyből elindíthatom az ideiglenes vízumot?ha letelik a 2év akkor jöhet az állandó, de utána, 2év után, egyből állampolgár lesz az illető, ha jelentkezik?
  Igaz, hogy 20millió kezdő tőkének kell lennie?
  Ha valaki ismerősénél, vagy barátjánál lakik, és dolgozik akkor is kell Sol lista?

  Nagyon köszönöm előre is a segítséget! ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És azt megteheti valaki, olvastam, hogy 2évet külföldön tölthet, itt beadhatom, vagy ki kell menni?itt még dolgoznék és amikor állandó vízum elindul akkor is ki lehet menni, vagy az egész 4évet kint tölteni?

   Törlés
  2. Szia.
   Ne haragudj de olyan kényes témában, mint az évente változó vízum szabályok én inkább nem szeretnék megnyilvánulni, mert jó eséllyel előbb utóbb hülyeséget mondanék. Már arra sem emlékszem nekünk hogy volt, azóta meg már biztos nem úgy van. Amúgy sem Sol listáról jöttünk, tehát arról végképp fogalmam sincs. De valahol ez biztosan le van írva, hogy melyik vízummal mennyit lehet külföldön tölteni, vagy mennyit kell folyamatosan itt tölteni, stb. Ha az interneten nem találod meg mindenre a választ, akkor szerintem fordulj egy bevándorlási ügynökhöz. A 20 milla hülyeség, annyiból még itt is évekig el lehet lenni valahogy. Tudtommal semmi "kezdő tőke" nincs előírva, de azért nem árt ha van pár milliód, hogy kihúzd addig amíg helyükre kerülnek a dolgok.

   Törlés
 20. Hello!

  Olvastam,h a nőgyógyász nem egyszerű odakinn. Ami számomra fontos lenne,mint információ,h HPV szűréssel foglakoznak e ott az orvosok? Nagyon érdekel,mert mennénk ki és ez számomra elengedhetetlen :S


  Előre is köszönöm ha esetleg van infod :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   A rákszűrést (PAP smear) a GP végzi, és ha van rá indok, akkor a HPV-t is elvégzik ugyanakkor. Hozz otthonról valami leletet vagy szakvéleményt szerintem, hogy gond nélkül elvégezzék.

   Amúgy mi 7 és fél éve vagyunk itt, szültem két gyereket, és még nem voltam itt nőgyógyásznál...

   Törlés
  2. Okés, köszönöm! Ilyen esetben kell egy hivatalos fordítás a leletről, feltételezem a magyarral nem nagyon foglalkoznának :/

   Törlés
  3. Magyarral biztos nem sok mindenre mész. Hogy kell-e hivatalos fordítás, vagy hogy mennyire érdemes erre költeni, nem tudom. Nem akarok hülyeséget mondani az az igazság. Ha van ultrahang, röntgen, stb., amihez nem kell magyarul tudni, az gondolom jó ha van.

   A másik dolog, hogy itt nem használják az orvosok és a gyógyszerészek a latint, tehát ha pl. receptet hozol, amin latin szöveg van, azzal sem mész semmire sajnos.

   Törlés
 21. Most találtam meg ezt a blogot.
  Nagyon tetszik, minden a valóságot tükrözi.
  A tényleges költségei városonként jelentős eltérést mutat.
  A hivatalokban az ügyintézés bonyolult, tapasztalatom alapján nem segítőkészek az ügyintézői, a cél, s ezt mondják is, csinálj mindent interneten. Helyben is lehet a gépemen intézni.
  Ha a nevedben speciális magyar karakterek vannak, főleg utolsó betűnek (ő, á), azokat nem nem tudják használni. Születési kivonatnál ez gondot jelent a magyar papírok készítésénél. Az itteni dokumentumoknál meg nem érdekes pl. Jogsi.
  Az orvosi ellátás, mint a blogban is olvasható, más, merőben más. Erre előre fel kell készülni.
  Továbbra is várom a blog folytatását, a stílusa, a szerkezete és a hasznos infók mindenkor elismerésre méltók.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...