2016. május 15., vasárnap

A nap videója: A világ legnagyobb repülőgépe megérkezett Perthbe

Nagy nap volt a mai Perth életében: megérkezett hozzánk a világ legnagyobb repülőgépe, az ukrán Antonov An-225 Mriya. Már jó pár hete bejelentették, hogy május 15-én érkezik egy generátorral a fedélzetén, és mivel kb. másfél kilométerre lakunk a légifolyosótól, és általában erre szoktak leszállni a gépek, gondoltam ha ez is erre száll le, milyen jó lesz, csak kisétálunk oda, ahova amúgy is nap mint nap kisétálunk, és megnézzük, hogy száll le. Közel lakunk a reptérhez, így itt már nagyon alacsonyan szállnak a gépek; a kisebb gépeket is szeretjük nézni, és az Emirates Airbus A380-asa azért még mindig lenyűgöző.

Na de vissza az Antonovhoz. A valaha épített leghosszabb és legnehezebb repülőgép: 84 méter hosszú, a fesztávolsága 88,4 méter (összehasonlítás képpen: a Boeing-747-é 59,6 méter), 18,1 méter magas, üresen 285 tonna; a maximális összsúlya, amivel felszállhat 640 tonna (ebben benne van a saját súlya, illetve a kerozin). Szállított már 247 tonnát is. 1988 decemberében repült először; a 80-as években a szovjet Buran nevű űrsikló szállítására tervezték.

Perthbe egy 117 tonnás generátort hozott Csehországból a Worsley Alumina nevű cégnek. Kijevből már kedden elindult, Prágából pedig szerdán szállt fel a generátorral, majd megállt kerozint felvenni Türkmenisztánban, Indiában és Kuala Lumpurban, így vasárnap délelőttre ért ide.

A reptér hivatalos kilátója már kora reggel megtelt és le is zárták, de ezen kívül volt csak erre az alkalomra megnyitott kilátó is, valamint állítólag a reptér kerítése mentén is végig voltak nézelődők. Több kilométeres sor volt a reptér fele az utakon, s több járat is késett. Örülök, hogy nekünk még autóba sem kellett ülni, hogy megnézzük.

És hogy milyen volt? Nagy. Rengeteg kereke volt, és olyan régimódi kinézete. És minden gép billeg picit leszálláskor, de mikor egy ekkora gép billeg, azért az kicsit félelmetes.

Elnézést a kicsit remegő képért, Lilla a hátamon volt, és próbáltam úgy állni, hogy ő is lássa, én is lássam, és még videózzak is.És végül a 7News fotója, csak az arányok miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...