2010. szeptember 7., kedd

A város

Asszem még nem is írtunk arról, hogy milyen is maga a város. Nagy részét nyilván még nem láttuk, de azért van egy általános képünk az egészről, aztán vagy igazam van vagy nem.
Szóval Perth Nyugat Ausztrália központja, majdnem 1,7 millió lakosa van, ezzel negyedik az országban. Területileg is szép nagy, innen nézve jóval nagyobb mint Budapest, bár hogy hol ér véget a város és hol kezdődik a préri arra még nem jöttem rá. Leginkább úgy lehet elképzelni, hogy van egy kerületnyi központ, körülötte 20km-es körben meg végig kertváros. De tényleg, olyan mintha a Blahán családi házak lennének, egyáltalán nincs nagyvárosi hangulata. Van itt is egy folyó, a Swan, ami nem olyan jó fej mint a Duna, hanem össze vissza kanyarog a városban, néhol kisebb tavakat képezve, hogy nem is látszik folyónak, ezeken a szélesebb részeken komp van. Amúgy ránézésre rohadt sok víz van benne, fogalmam sincs honnan jön mikor alig van eső. Azért áradástól nem kell tartani, különösebb gátak nincsenek, maximum nem építkeznek közvetlenül a partra. Nem, Auchan sincs az ártérben.
A központ nagyjából egy 2km hosszú, 1 km széles része a városnak, durván 15 km-re az óceántól. Na itt lakunk mi is, kábé egy óra lejutni a partra, úgyhogy azért a mindennapos lábáztatás nem valószínű hogy összejön. Itt van pár felhőkarcoló, meg sétálóutcák, igazi üzleti negyed, rengeteg iroda, bár, étterem, pláza, stb. Az épületek és a folyó közt (ahol nálunk minimum pláza vagy teszkó lenne) egy hatalmas park van, szerintem úgy kétszer akkora mint a Felvonulási tér. Mekkora koncertet lehetne itt tartani! Vagy Fidesz gyűlést, üzenem Viktornak hogyha ezt megtölti akkor az tényleg kétmillió.


-->
Ezenkívül is vannak parkok, mégpedig rengeteg, és nem játszótér méretűek. A központ nyugati szélétől például kezdődik a Kings Park, a világ legnagyobb városi parkja (4 négyzetkilométer), több mint négyszer akkora mint a Margitsziget. Szép a kilátás a városra, mert egy kicsivel magasabban fekszik. Van itt botanikus kert, sok játszótér, túraútvonalak, egyébként meg 90%-a egy nagy dzsumbuj, járhatatlan bozótos. A város közepén. Rendes kétsávos utak vannak belül, az út mellet minden fa egy világháborúban elesett katonának állít emléket, mindegyik előtt egy névtábla, hogy hol esett el az illető és mikor. Mindez kilométereken át, sok ezer fa. A park többi része családi övezet, a fél város idejár napozni, a fű meg olyan szép és olyan rövidre van vágva, hogy ilyet még életemben nem láttam.

-->
A parkokban hétvégén nagy élet van, 15-20 fős társaságok (haverok, családok, törzsek) települnek ki székekkel, hűtőtáskával, játékokkal és egész nap kinn vannak. Ja grilleznek is, sok helyen vannak gázos vagy elektromos grillezőhelyek, csak a kaját kell vinni, a sütés ingyenes. Hát nem mondom, tudnak élni.


-->
A kertvárosokról nem tudok sokat mondani, mindegyik ugyanolyan, egyenes utcák, szép családi házak, előttük 2-3 autó, néhol egy bevásárlóközpont, ilyen az összes. Biciklivel egész jól járható a város, van vagy 600km bicikliút (3x annyi mint Pesten), mostanában mi is bringával járjuk a környéket. Azért vannak városi főutak is, ezeken óriási a forgalom, még hétvégén este is, de dugó nem nagyon van, tudnak ezek vezetni, hiába mennek a rossz oldalon.


-->
Az időjárás elképesztő, a kontinensen itt van a legjobb klíma, télen is 20 fok van, eső meg alig. Félek is hogy mi lesz nyáron, biztos meg lehet majd dögleni.
Na nem tudom mit írhatnék még, úgyhogy inkább összegzek kicsit. Ez egy nagyon szép, nagyon emberbarát város. Egy idei felmérés szerint a világ 8. legélhetőbb városa, a legjobb tízben amúgy 4 ausztrál van, ez szerintem elég sokatmondó. Nem tűnik nagyon pörgősnek, de lehet csak azért mert még nem illeszkedtünk be, inkább a pihenésnek kedvez a sok kertvárossal. Nincsenek nevezetességek vagy nagyon extra szórakozási lehetőségek, az itteniek a parkokban, a strandon, vagy a kocsmákban lazulnak, sütögetnek, sportolnak és marha jól érzik magukat. Ha ez már uncsi esetleg elmennek a környékbeli szigetekre, borászatokba vagy nemzeti parkokba. Nekünk van azért még látnivaló...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...