2012. május 14., hétfő

A nap képe: Túrótorta ricottából

Attilának minden szülinapjára túrótortát szoktam csinálni, mivel ez a kedvence. Nem is volt soha semmi gond egészen addig, amíg nem költöztünk Ausztráliába. Főzéshez eddig mindig találtunk megfelelő alapanyagokat, de valahogy a sütéssel nem voltam ilyen szerencsés. Tavalyi tortájának piskótájával nem is volt semmi gond, viszont a krém több okból is katasztrofális lett.

Először is, a túró eleve más itt, mint otthon, egyesek szerint ez nem is túró. Egyrészt sokkal folyékonyabb, másrészt pedig sós. De nagyon. Kőrözöttnek tökéletesen megfelel, de sütinek annyira nem. A sós ízt megpróbáltam több porcukorral elfedni; hát nem lett jobb.

Másrészt otthon kocka Ramat szoktunk használni sütéshez, hát itt kellett keresni helyette valami mást. Viszont sajnos a margarinok is sósak.

Harmadrészt pedig nem elég, hogy a túró alapban folyékony volt, még ki sem vártuk a szokásos egy napot, hogy a zselatin kicsit összefogja, hanem (mivel vendégek voltak nálunk) már aznap felvágtuk a tortát.

Röviden: a torta sós volt, és még le is folyt a piskótáról.

Azóta nem is próbálkoztam túrótortával, inkább néztem az interneten helyi recepteket helyi hozzávalókkal. Viszont azóta is folyamatosan kerestük a sótlan túrót, kevés sikerrel.

Eljött megint Attila szülinapja, szóval újra próbálkoztam. Attilát bíztam meg a vásárlással, és az ő ötlete volt, hogy próbáljuk meg sótlan ricottával. Mert hogy ebből van sótlan. Illetve idén sótlan vajat használtam margarin helyett, és a biztonság kedvéért szűrőn keresztül lecsöpögtettem a ricottát, hogy nem legyen túl puha a krém.

Jelentem, a torta szuperül sikerült (igaz azért túróval lenne az igazi), és a kiwi nagyon megy az ízéhez. Ezzel a tortával kívánok drága férjemnek boldog 30. szülinapot!

8 megjegyzés:

  1. Imádom a túrótortát! Megkaphatom a receptjét? De mivel nem vagyok egy konyhatündér, ezért kérhetném onnan a receptet, hogy előveszem az edényt...

    Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Nagyon egyszerű megcsinálni, nem profi cukrászoknak ideális!


    Piskóta
    A tortaformába olajat önteni, papírt belevágni. A forma oldalát margarinnal/vajjal, esetleg olajjal kikenni.
    Tojás szétválasztásához a poharat bevizezni.
    4 tojást szétválasztani: fehérjét a keverőedénybe, a sárgáját külön kis pohárba.
    A tojásfehérjét 5-ös fokozaton kemény habbá verni. 4 enyhén csapott evőkanál kristálycukrot kanalanként hozzáadni, jó keményre verni. A tojássárgáját darabonként hozzáadni, 5-ös fokozaton keverni.
    Sütőt bekapcsolni, kis edénybe vizet rakni.
    4 enyhén csapott evőkanál lisztet egyenként hozzáadni, 1-es fokozaton kicsit keverni, aztán még lapáttal kicsit keverni (a krémet nem összetörni!). Rögtön formába, tepsibe rakni!
    Amikor feljön a tészta, a sütőt kicsit lejjebb hajtani, a végén mégjobban.

    Ha a tojásfehérjét előre felverjük, hűtőbe kell rakni.


    Túrótorta krémje
    Rama-t kivenni a hűtőből
    3 tojás fehérjét keményre verni és hidegre tenni
    Habosra keverni:
     25 dkg Rama
     20 dkg porcukor
     3 tojás sárgája
    Hozzákeverni:
     50 dkg túró (max. 75 dkg, ekkor több porcukor is kell)
     1 citrom reszelt héja
    Innentől már csak kézzel keverni:
     Fél csomag zselatint 1 dl meleg vízben jól kikeverni, hozzáadni a krémhez (akkor se legyen több a víz, ha több a zselatin)
     Tojásfehérjét a krémhez keverni


    Egy éjjelt érdemes a hűtőben állni hagyni, hogy megkössön a zselatin.

    Én szoktam a túró közé gyümölcsöt tenni, ami épp van, de kiwivel most nagyon bejött. Az anyósom a tetejére szokott gyümölcsöt tenni, és önt rá zselatint, de sokkal egyszerűbb belerakni szerintem.

    A másik, hogy annyira nem édes, tehát ha édesebb sütiket szerettek, lehet bele kicsit több porcukrot tenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt elfelejtettem, hogy a piskótát rácsra szoktam kitenni hűlni, hogy ne nedvesedjen át a melegtől, de mikor kész a krém, vissza kell tenni a tortaformába és ráönteni a krémet.

      Törlés
  3. En mindig ricottaval sutom az edes turos sutiket, szerintem tokeletesen helyettesiti a turot. (a csemegepultbol kell venni, kimerve, az az igazi) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg nagyon szuper, csak azt sajnálom, hogy nem fedeztük már fel sokkal korábban!

      Törlés
  4. Szia!
    Érdekes, a ricotta a túró olasz neve (elvileg), mégis más.. én kb egy hónapja hasonló okokból magam gyártom a túrót. És ha tudsz venni valahonnan házi tejet, akkor nagyon egyszerűen meg lehet csinálni, és teljesen ugyanaz mint az otthoni bolti. Kell 3 liter tej, 2-3 napig szobahőn alvasztani, a tetejéről lekanalazni a tejfölt, a maradék aludt tejet pedig felmelegíteni (üvegestül beleállítani edénybe a tűzre), és kicsapódik a túró. Ezután csak le kell szűrni, egy éjszakát lehet hagyni átcsöpögni valami hálón. Tényleg nagyon egyszerű, nem is gondoltam volna.. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kata!
      Hát ez tényleg nem hangzik túl bonyolultnak. Még nem találkoztam házi tejjel, de tuti van, majd nyitvatartom a szemem, és ha tudok venni, kipróbálom.
      Puszi

      Törlés
  5. Sok eve elek Dubai mellett de csak 2 eve fedeztem fel, hogy itt is lehet kapni turot. Ciprusi termek. Innen jutott eszembe, hogy probatatok mar gorog grocery store-t Perthben??

    Nemsokara Perth-be koltozok es mar javaban jegyzetelek. Felfedeztem (a neten) a Kakulas Brothers gorog szatocsboltot (grocery store) es mar alig varom hogy bemehessek. Szerintem jo esellyel lesz ott normalis turo. Bocs ha tevedetem. Hivjatok fel oket telefonon: (08) 9328 5285
    http://www.yelp.com.au/biz/kakulas-brothers-northbridge

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...