2010. augusztus 29., vasárnap

Bankolás

Én mindig azt hittem, hogy nálunk elég fejletten mennek a lakossági pénzügyi szolgáltatások. Hát az ittenivel összehasonlítva nem igazán, maximum „elmegy” kategória. És akkor még a pénzügyi kultúrát nem is hoznám szóba.
Na mit is tudnak itt a bankok? Van belőlük sok, de főleg 4-5 nagyobb, ezeknek közel azonos piacrészük van. A fiókhálózatot nem érzem sűrűbbnek, az ATM-eket viszont össze sem lehet hasonlítani az otthonival, kb 50 méterenként van valamilyen, de sokszor 4 is van egymás mellett, de még ugyanazon bank automatái sincsenek egymástól párszáz méternél messzebb. Otthon sokszor a neten néztem meg hol van nekem megfelelő automata, itt ez egyszerűen nem téma, kilépsz az ajtón és egy perc alatt találsz egyet bármerre indulsz. Ez tök jó, de nem ez a csúcs, hanem a tökéletesen ingyenes, mégis teljesértékű bankszámla. Otthon max a számlavezetés vagy a pénzkivétel ingyenes, de akkor is valami apróbetűs mindig van. Itt nincs. Olyan számlát találtunk, hogy minden ingyenes ami számít, azaz a számlavezetés, a belföldi utalás, a korlátlan számú pénzkivétel, és még a bankkártya is. Jár még hozzá netbank is, de erről még lesz szó.
Na de először találomra bementünk a Bankwesthez, itt mondták hogy van ingyenes számla, de ahhoz állandó lakosok kell legyünk, tehát nem nyithatunk ilyet. Viszont tök természetesen javasolták, hogy fáradjunk át a NAB-hoz, mert ott nincs ilyen megkötés. Kezeket fel, hány embernek javasolták az OTP-ben hogy menjen már az Erstéhez mert valamiben jobbak?
Úgyhogy átmentünk és tényleg. A fiókban nincs sorszámosztás, igaz tömeg sem és nem azért mert sok az ügyintéző, hanem mert az emberek nem járnak sűrűn a bankba, elintézik a neten amit akarnak. Kapásból odajött egy srác hogy mégis mit akarunk, irodába be, szorgalmasan bepötyögött mindent és egy órán belül volt két bankszámlánk. Mármint fejenként. Mert itt olyat is tudnak, hogy a folyószámla mellé nyitnak egy betétszámlát is. Ennek a látraszóló kamata a számlanyitás után 3 hónapig akciós 6%, ez megfelel a lekötött betétek kamatának. Három hónap után ez leesne 4,5-re, de semmi gond – mondta a bankos srác – mert ilyenkor simán megszüntethető a számla és nyithatunk is egyből egy újat ami megint 6%-ot ad 3 hónapig. Naponta számol kamatot az éppen rajta lévő pénzre, ami gyakorlatilag nincs is lekötve (nem ám hónapokra, meg elveszted a kamatot ha feltöröd). Ugyanis a két számla között lehet a pénzt korlátlanul mozgatni, és minden mozgás azonnal megjelenik a számlákon. Magyarul a folyószámlán elég minimális összeget tartani, a többit meg a betétszámlán tartani, és egy perccel azelőtt, hogy kellene nagyobb összeg csak visszarakni a folyószámlára, onnan meg már ki lehet venni. Feltalálták a lekötés nélküli, teljesen likvid, normális kamatozású folyószámlabetétet vagy minek nevezzem. Tudom, hogy nálunk is voltak/vannak hasonló próbálkozások, de gondolom nem ingyen meg nem ennyi extrával. Figyelsz Zsolti?
A bankkártyánk egy hét alatt megjött, dombornyomású VISA, 3 azaz három évig érvényes, és mint mondtam tök ingyen. Sőt ha elhagyom kétszer ingyen pótolják, csak negyedszerre kell érte fizetni. Kártyával a legprosztóbb helyen is lehet fizetni és gyorsabb is az elszámolás mint otthon, alig kell tehát készpénz. Még egy apróság, ami otthon nincs: ha kártyával fizet az ember, egyben készpénzt is lehet kivenni.Tehát pl. fizetnénk 20 dollárt a boltban, de szükségünk van még 50 dollárra, és nincs kedvünk elmenni a legközelebbi ATM-hez (vagy már túllépnénk a napi 1.000 dolláros készpénzfelvét limitet), akkor mondjuk a pénztárosnak, hogy üssön be 70 dollárt, és a különbözetet odaadja készpénzben.
A netbank se rossz, mindent lehet vele amit otthon, sőt a lakbér és a rezsi fizetéséhez elengedhetetlen. Itt ugyanis van a netbankhoz egy BPAY nevű módszer, ami sok mindenre jó. Egyrészt nem kell tudni a mindenféle szolgáltatóknak a bankszámlaszámát, hanem van mindegyiknek egy 5 jegyű kódja és csak az meg az ügyfélazonosító kell az utaláshoz, ez persze beállítható állandóra is, ha mondjuk átalányt fizetünk. Másrészt elintézhető, hogy a szolgáltató a netbankra küldje a számlát, és még lehet hogy csoportos beszedésre is jó, ezt még nem próbáltuk. Ez esetben nem is jön levélben a számla, az meg végképp fel sem merül, hogy az ember sorbanáll a csekkel a postán. Utalás van azt kész.
Most más nem jut eszembe, de ez tényleg a csúcs amivel eddig találkoztam. Nem volt nekem otthon különösebb bajom az Erstével sem, nem nagyon izgatott az a havi 6-700Ft amibe került, jó a netbankja is, még utalhatok is ingyen, de ehhez képest akkor is olyan fapados hogy az hihetetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...