2010. augusztus 10., kedd

Internyet

Nem egyszerű mutatvány errefelé ha az ember netezni akar. Tulajdonképpen nem is lenne fontos, mindössze a lakás- és munkahelykereséshez nélkülözhetetlen, meg esetleg kideríteni hogy a többszáz buszból melyik megy arra amerre akarom, mert értelmes menetrend az nincs.

Úgyhogy már első nap vettünk is egy mobilinternetnek álcázott valamit, asszem 79$ volt az USB stick meg még 30$ az előfizetés.
Ilyesmi nálunk is van, a Pannon (vagy hogyhívják) nyomatja nagyon, reklámozzák hogy divatos tinik vigyorogva neteznek a Margitsziget közepén, és egyik sem stresszeli magát a percdíjakon meg hogy 5 perc alatt jön be a facebook. De sebaj, aszonta az eladó srác, hogy ár-értékben kiváló, jó az elérése meg gyors is, havi 2GB adatforgalom lehet, stb. Hát tényleg csodálatos, ha elég közel vagy az ablakhoz van térerő, meg 10 perc alatt bármi bejön, mondjuk videózni nem kéne. Nem hittem volna, de a 2GB bőven elég egy hónapra, szerintem tök esélytelen ennyit letölteni ezzel a sebességgel. Csak miheztartás végett, otthon 30-40GB volt az átlagos letöltésem egy hónapban.

Aztán átköltöztünk ide, evidens hogy legyen normális net, addig is rácsatlakoztunk valamelyik szomszéd routerére, hulljon a férgese ha nincs annyi esze hogy levédje. De ez se jó, szegénynek lekorlátozhatták a sebességét miután első nap lekaptam 2 gigát, azóta ez is lassú, szidjuk is hogy miért nem vett egy nagyobb csomagot.


Közben hosszas keresés után megrendeltem az ADSL2-t, merthogy itt az a menő, nagyon ritka az otthon megszokott UPC-s kábelnet. Végülis nem lenne vele baj, elvileg baromi gyors, meg lehet havi 20+20GB letöltésem (20 csúcsidőben és 20 azon kívül), ez szűken elég lesz, csak ne kéne hozzá telefonvonal. De kell, itt jön a képbe a helyi Matáv (Telstra egyébként), aki ha már nem túl versenyképes legalább számlázhat egy kicsit a vonalért, asszem havi 21$ lesz, meg 79$ az egyszeri vonalaktiválás. Ez eddig csak a vonal, maga az ADSL még erre jön rá (egy másik szolgáltatótól), 79$ a modem, 59$ a bekötési díj, meg havi 40$ az előfizetés. Tehát így a 21. század elején még nem működik a net, de már került 44ezer forintba és még havonta kerül majd 12ezerbe (1 éves hűség), és még ez tűnik a legolcsóbbnak. Jó, nem?

Amúgy pár órája már működik, postán küldték el a modemet, és miután 3 munkanapon át aktiválták el is kezdett dolgozni, úgyhogy szerencsére nem jött szerelő, biztos került volna az is egy százasba meg még egy hétbe. De egyelőre jónak tűnik, gyors is, talán már webkamerázni is tudunk majd.

Azoknak akik nincsenek képben elmondanám hogy nézett ez ki 4 éve nálunk a Balkánon. Neten megrendeltem a UPC honlapján, másnap ott volt a szerelő, kicsit faragta a kábelt, adott egy modemet (igaz csak kölcsönbe, hivatalosan a UPC-é maradt), beállította, azt volt internet (meg kábeltévé is!) 1 nap alatt kábé havi 8 ezerért, bekötési díj nélkül. És itt most nem fényezni akarom a UPC-t, szemetek azok is, minden évben megpróbáltak megszivatni mikor lejárt a szerződésem, de legalább a bekötésnél nem szórakoztak. Na most akkor ki a fejlődő ország?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...